1.W układzie spoczynkowym ciało porusza się ruchem przyśpieszonym z przyśpieszeniem ax =
3m/s2 wzdłuż osi X. Oblicz przyśpieszenie ciała w układzie porusza jącym się z prędkością v = 0, 8 c
wzdłuż osi x, w chwili gdy jego prędkość v= 0, 7 c.
odpowiedz podaja nastepujaca
\(\displaystyle{ ax =\frac{ax}{(1-\frac{v}{c^2}*vx)^3}(1-\frac{v^2}{c^2})^{\frac{3}{2}}}\)
2.Cząstka o masie spoczynkowej m0 i energii kinetycznej Ek zderza się niesprężyście z drugą identyczną cząstką będącą w spoczynku. Oblicz prędkość i masę cząstki powstałej w wyniku zderzenia.
rozumiem ze tu z zzp relatywistycznego tylko nie wiem jak dojsc do danego wyniku.
oto on
\(\displaystyle{ v = c\sqrt{\frac{Ek}{Ek + 2moc^2}}}\)
\(\displaystyle{ Mo = 2mo\sqrt{1 + \frac{Ek}{2moc^2}}}\)
z gory dziekuje za pomoc