Czy można uciec z czarnej dziury?

Szczególna i ogólna teoria względności. Zjawiska relatywistyczne.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

Czy mając do dyspozycji napęd WARP można uciec z czarnej dziury?
I co się stanie gdy przestrzeń wygięta do góry spotka się z przestrzenią standardowo zagięta do dołu (czarnej dziury).
Nastąpi wybuch czy nic się nie stanie?
Oraz co tak naprawdę jest w tej czarnej dziurę?
Kompresując materia najpierw materię złożoną praktycznie z neutronów gdy ściskamy jeszcze bardziej neutrony rozpadają się na kwarki gdzy ściskami jeszcze bardziej powstają kwarki dziwne,ściskając dalej hipotetycznie postuluje się istnienie gwiazd elektroslabych gdzie kwarki zamieniają się w leptony jako ostanie stadium przed czarną dziurę.
Ale co się dzieje z tymi kwarkami, skoro one są cząstkami elementarnymi. Przekształcają się w czystą energię?
Nie mogą też być bardzo blisko siebie z uwagi na zakaz Pauliego.
No co się dzieje z tą materia w czarnej dziurze???
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 18 lis 2021, o 23:18 Czy mając do dyspozycji napęd WARP można uciec z czarnej dziury?
Nie.
I co się stanie gdy przestrzeń wygięta do góry spotka się z przestrzenią standardowo zagięta do dołu (czarnej dziury).
Góra i dół to pojęcia które mają sens tylko na Ziemi/planecie i związane są z kierunkiem lokalnego pola grawitacyjnego. Więc nie wiem co to "przestrzeń standardowo zagięta do dołu". Ponadto, czasoprzestrzeń, a nie sama przestrzeń.
Oraz co tak naprawdę jest w tej czarnej dziurę?
Zgodnie z OTW - próżnia. A co tak na prawdę to nie wiemy.
Przekształcają się w czystą energię?
Nie ma czegoś takiego jak "czysta energia", tak jak nie ma "czystej prędkości" czy "czystej temperatury". Energia to własność rzeczy, a nie rzecz sama w sobie.
Nie mogą też być bardzo blisko siebie z uwagi na zakaz Pauliego.
Zakaz Pauliego nie mówi nic o tym czy cząstki mogą być blisko czy nie.
No co się dzieje z tą materia w czarnej dziurze???
Nie wiemy.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

1. To znaczy że prędkość ucieczki z czarnej dziury jest \(\displaystyle{ \infty }\) ?
Jak może być nieskończona skoro masa a co za tym idzie siła grawitacji czarnej dziury jest skończona.

Chodziło mi że masa dodatnia typu planety czy gwiazdy zaginają czasoprzestrzeń w dół.
A masa ujemna lub jakieś inne sposoby zaginają czasoprzestrzeń do góry.

Chodziło mi o ciśnienie wywierane przez zakaz Pauliego, ciśnienie wywierane przez zakaz Pauliego elektronów zapobiega zapadnięciu się białych Karłów, ciśnienie wywierane przez zakaz Pauliego neutronów zapobiega zapodnięciu się gwiazdy neutronowej a ciśnienie wywierane przez zakaz Pauliego kwarków zapobiega zapadnięciu się gwiazdy kwarkowej.

Gdy nadal rośnie siła grawitacji ciśnienie wywierane przez zakaz Pauliego kwarków nie jest już wstanie utrzymać gwiazdy i zapada się ona do czarnej dziury co by znaczyło że zakaz Pauliego przestaje obowiązywać.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 19 lis 2021, o 10:13 1. To znaczy że prędkość ucieczki z czarnej dziury jest \(\displaystyle{ \infty }\) ?
Nie. Nie można z czarnej dziury uciec, ponieważ to co na czarną dziurę się składa to jej horyzont zdarzeń - taka powierzchnia w czasoprzestrzeni którą przekroczyć można tylko w jedną stronę. Geometria wnętrza horyzontu jest taka, że nie da się "zawrócić" niezależnie jaką masz prędkość. Wszystkie linie świata "prowadzą do osobliwości", czyli takiej chwili (osobliwość czarnej dziury to chwila w czasie, a nie miejsce w przestrzeni) w której te linie świata się urywają. I to urwanie oznacza, że właściwie nie wiemy co się z materią dzieje. Czekamy na modele kwantowej grawitacji które to wyjaśnią.
Jak może być nieskończona skoro masa a co za tym idzie siła grawitacji czarnej dziury jest skończona.
Siłę grawitacji w kontekście OTW najlepiej wyrzucić ze słownika. To co my nazywamy siłą grawitacji to przejaw geometrii czasoprzestrzeni. Masa czarnej dziury też nie jest pojęciem prostym i oczywistym, np. czarna dziura Schwarzschilda to w zasadzie sama próżnia. Masa takiej czarnej dziury jest pewną stałą charakteryzującą globalnie czasoprzestrzeń, ale nie ma żadnego związku z masą w takim codziennym rozumieniu.
Chodziło mi że masa dodatnia typu planety czy gwiazdy zaginają czasoprzestrzeń w dół.
A masa ujemna lub jakieś inne sposoby zaginają czasoprzestrzeń do góry.
Chodzi Ci o to, że masa dodatnia "produkuje" przyciągającą grawitację, a masa ujemna odpychającą :P Co w sumie niekoniecznie jest prawdą, bo dwie ujemne masy też się przyciągają. Tak czy inaczej nie ma w tym żadnego dołu i góry.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

Cząstki mogą uciekać z horyzontu zdarzeń w postaci promieniowania Hawkinga to dlaczego coś większego nie może ?

Kod: Zaznacz cały

https://i2.wp.com/mobirank.pl/wp-content/uploads/2020/04/naped-alcubierrea-jak-dziala.jpg?fit=1462%2C993&ssl=1


Masa dodatnia przyciąga bo robi taki dół w czasoprzestrzeni a ujemna odpycha bo robi górę wyżej na zdjęciu widać.

To taka góra czasoprzestrzeni nie wypchnie nas z czarnej dziury ?

A czarna dziura to taki dół w czasoprzestrzeni jak studia (ma prawie pionowe ściany) przynajmniej tak jest to pokazywane na rysunkach.
Więc jeśli włożymy tą górę do tej studni to czasoprzestrzeń się nie naprostuje???
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 19 lis 2021, o 13:25 Cząstki mogą uciekać z horyzontu zdarzeń w postaci promieniowania Hawkinga to dlaczego coś większego nie może ?
Promieniowanie Hawkinga powstaje poza horyzontem zdarzeń.
Masa dodatnia przyciąga bo robi taki dół w czasoprzestrzeni a ujemna odpycha bo robi górę wyżej na zdjęciu widać.
Przepraszam, ale to tylko popularnonaukowy obrazek. Czasoprzestrzeń jest obiektem czterowymiarowym i nie da się go narysować.
To taka góra czasoprzestrzeni nie wypchnie nas z czarnej dziury ?
Czarna dziura z definicji jest obszarem czasoprzestrzeni posiadającym horyzont zdarzeń, z którego z definicji nie da się wydostać. Jeśli by się dało, to nie byłaby czarna dziura. Nie wg obecnej definicji czarnej dziury.
A czarna dziura to taki dół w czasoprzestrzeni jak studia (ma prawie pionowe ściany) przynajmniej tak jest to pokazywane na rysunkach.
No i dlatego wiedzy nie zdobywa się z popularnonaukowych rysunków tylko z podręczników, bo to niewiele z faktami ma wspólnego.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

AiDi pisze: 19 lis 2021, o 14:16 Promieniowanie Hawkinga powstaje poza horyzontem zdarzeń.
Może i poza ale zabiera energię i masę z czarnej dziury a to oznacza, że coś z niej ucieka czyli może uciec co jest sprzeczne
z twoją definicją czarnej dziury.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 19 lis 2021, o 14:45 Może i poza ale zabiera energię i masę z czarnej dziury a to oznacza, że coś z niej ucieka czyli może uciec co jest sprzeczne
z twoją definicją czarnej dziury.
1. Nie "moją", bo ja tu nie wyrażam opinii tylko raczej przywołuję podręcznikowe fakty.
2. Uciekająca energia (i pęd) to nie to samo co materia, a o tym cały czas mówimy. Materia może przekroczyć horyzont tylko w jedną stronę.

O promieniowaniu Hawkinga już nawet kiedyś pisałem: mechanika kwantowa a grawitacja - luźne rozważania
Blisko horyzontu zdarzeń pole materii rozszczepia się na dwie części: o dodatniej i ujemnej energii (względem odpowiedniego punktu odniesienia). Jest to efekt oddziaływania z "polem grawitacyjnym" czarnej dziury. To o ujemnej zostaje za horyzontem, a to o dodatniej pozostaje poza horyzontem. W tym procesie obiektywnie obserwuje się przepływ energii i pędu z czarnej dziury, przez co jej masa maleje, ale nie każdy obserwator zobaczy cząstki. Ten który jest blisko horyzontu zdarzeń może zobaczyć kreację pary cząstka-antycząstka, ale nie przez cząstki wirtualne, tylko przez silne pole grawitacyjne czarnej dziury. Stąd utrata energii przez czarną dziurę, bo pole wytwarza te cząstki kosztem własnej energii. Podobny efekt kreacji zachodzić może w silnym polu elektromagnetycznym, tylko nie został jeszcze nigdy zaobserwowany, bo pola wytwarzane na Ziemi są za słabe. Nazywa się to efekt Schwingera.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

Właśnie cząstki a cząstki= materia.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: arek1357 »

jakby czasoprzestrzeń czterowymiarowa była zakrzywiona to musiałaby być zanurzona w przestrzeni dziewięciowymiarowej a to bzdura bo nie ma przestrzeni 9 wymiarowej...
(każda zakrzywiona rozmaitość n wymiarowa jest zanurzona w przestrzeni eukl. 2n+1 wymiar.)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 21 lis 2021, o 17:02 Właśnie cząstki a cząstki= materia.
No, a materia to nie energia. Energia ucieka, materia nie.
arek1357 pisze: 21 lis 2021, o 17:13 musiałaby być zanurzona
Nie musiałaby i to jest kwintesencja pojęcia rozmaitości. Nie odrobiłeś najbardziej podstawowej lekcji z geometrii różniczkowej... Oczywiście może być zanurzona, ale w żadnym wypadku nie musi. Dlatego używamy rozmaitości, bo pozwalają nam oderwać się od przestrzeni euklidesowych. Wszelkiego rodzaju tensory krzywizny są zdefiniowane bez użycia zanurzeń.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

No jak materia to nie energia. Materia ma masę czyli energię.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3851
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 703 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: AiDi »

To tak jakbyś powiedział, że jabłko i kolor czerwony to to samo, bo jabłko jest czerwone... Energia to własność i to własność nie tylko materii w postaci cząstek, ale też i pól. Materia ma enegię, ale nie z każdym transportem energii jest związany przepływ materii.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: Analiza123 »

To jak wpadnę do tej czarnej dziury na pełnej prędkości warp to co się stanie , wybuchnie , wpadnę do tunelu czasoprzestrzennego, wylecę białą dziurą?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Czy można uciec z czarnej dziury?

Post autor: arek1357 »

Bzdury byś w czarnej dziurze został zmielony na atomy a nawet na plazmę, te bajki o wylatywaniu w białej dziurze to tylko w filmach, z czarnej dziury nie było jeszcze mocnego co się uratował...
ODPOWIEDZ