Dynamika relatywistyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2021, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 2 razy
Dynamika relatywistyczna
Statek kosmiczny oddala się od Ziemi z prędkością \(\displaystyle{ v= 4.8\cdot 10^6m/s}\) względem planety, a następnie wraca z tą samą prędkością. Na pokładzie statku umieszczono zegar atomowy i zsynchronizowano go idealnie z zegarem atomowym pozostającym na powierzchni planety. Podróż statku kosmicznego trwała dokładnie \(\displaystyle{ 365dni}\). Jaki upływ czasu wskazał zegar znajdujący się na pokładzie statku? Jaka jest różnica czasu pomiędzy obydwoma zegarami atomowymi?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, o 07:46 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Dynamika relatywistyczna
Rozwiązanie jest dokładnie takie samo jak opisałem tutaj:
Dynamika relatywistyczna
Zakładamy przy tym, że zmiana zwrotu prędkości następuje skokowo. Ale zmiana ta nie wpływa to na wartość czasu własnego, ponieważ to co jest istotne to wartość prędkości, a ta jest cały czas taka sama.
Dynamika relatywistyczna
Zakładamy przy tym, że zmiana zwrotu prędkości następuje skokowo. Ale zmiana ta nie wpływa to na wartość czasu własnego, ponieważ to co jest istotne to wartość prędkości, a ta jest cały czas taka sama.