Dwa obiekty poruszają się w tym samym kierunku z prędkościami \(\displaystyle{ 0,8c}\) i \(\displaystyle{ 0,6c}\) zmierzonymi względem układu nieporuszającego się. Jaka jest prędkość drugiego obiektu mierzona w układzie odniesienia związanym z tym pierwszym? Próbuję ze wzoru na relatywistyczne składanie prędkości ale wychodzą mi złe wyniki.
odp. \(\displaystyle{ \frac{5}{13} c}\)
Względne prędkości relatywistyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Względne prędkości relatywistyczne
Ostatnio zmieniony 21 maja 2020, o 10:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze oznaczenia wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Pojedyncze oznaczenia wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Względne prędkości relatywistyczne
Prędkość układu poruszającego się jest równa \(\displaystyle{ v=0,8c}\), a prędkość rozważanego ciała w układzie spoczynkowym \(\displaystyle{ u=0,6c}\). Korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ u'=\frac{u-v}{1-\frac{v}{c^2}u}}\).
Mi wychodzi \(\displaystyle{ -\frac{5}{13}c}\).
\(\displaystyle{ u'=\frac{u-v}{1-\frac{v}{c^2}u}}\).
Mi wychodzi \(\displaystyle{ -\frac{5}{13}c}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Re: Względne prędkości relatywistyczne
Przecież wektory są skierowane zgodnie to czemu w mianowniku też ma być "-"?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Względne prędkości relatywistyczne
Bo tak wygląda wzór ogólny. Ty musisz go dostosować do Twojego przypadku, pamiętając że jest on wektorowy, tzn. musisz zadbać o wstawienie prędkości z odpowiednimi znakami. Np. jakby nasze rozważane ciało poruszało się w układzie spoczynkowym przeciwnie do zwrotu osi \(\displaystyle{ OX}\), to mielibyśmy \(\displaystyle{ u=-0,6c}\). Jeśli układ poruszałby się przeciwnie do osi \(\displaystyle{ OX}\) to mielibyśmy \(\displaystyle{ v=-0,8c}\).
Musisz uważnie przeczytać źródło z którego bierzesz wzór, bo w tej kwestii panuje małe burdelito. Jedni autorzy podają wzory ogólne, wektorowe (tak jak ja), a drudzy wzory dostosowane do konkretnych dwóch przypadków: w jednym przypadku układ i ciało poruszają się zgodnie, a w drugim przeciwnie do siebie.
Musisz uważnie przeczytać źródło z którego bierzesz wzór, bo w tej kwestii panuje małe burdelito. Jedni autorzy podają wzory ogólne, wektorowe (tak jak ja), a drudzy wzory dostosowane do konkretnych dwóch przypadków: w jednym przypadku układ i ciało poruszają się zgodnie, a w drugim przeciwnie do siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Re: Względne prędkości relatywistyczne
Ale oba poruszają się zgodnie więc..a może to jest tak: \(\displaystyle{ u' = v_2 - v_1 = -0,2c}\)?
ale wtedy w mianowniku powinien być plus.
ale wtedy w mianowniku powinien być plus.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2020, o 15:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Względne prędkości relatywistyczne
...więc robimy tak jak ja zrobiłem w swoim pierwszym poście.
W taki sposób to prędkości się składa w fizyce nierelatywistycznej, więc nie.a może to jest tak: \(\displaystyle{ u' = v_2 - v_1 = -0,2c}\)?
Wyprowadźmy sobie wzór o którym mowa. Z transformacji Lorentza z układu spoczynkowego do poruszającego się mamy:
\(\displaystyle{ \Delta x'=\gamma(\Delta x-v\Delta t)\\
\Delta t'=\gamma\left(\Delta t-\frac{v}{c^2}\Delta x\right)}\)
Dzieląc stronami dostajemy:
\(\displaystyle{ u'=\frac{\Delta x'}{\Delta t'}=\frac{\Delta x-v\Delta t}{\Delta t-\frac{v}{c^2}\Delta x}=\frac{\frac{\Delta x}{\Delta t}-v}{1-\frac{v}{c^2}\frac{\Delta x}{\Delta t}}=\frac{u-v}{1-\frac{v}{c^2}u}}\)