Elektron w lampie rentgenowskiej posiada energię 150 keV. Należy obliczyć jego prędkość
relatywistyczną. Ile będzie wynosić jego prędkość według wzoru klasycznego?
Obliczyć prędkość relatywistyczną
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 gru 2019, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 6 razy
Obliczyć prędkość relatywistyczną
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 18:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 gru 2019, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 6 razy
Re: Obliczyć prędkość relatywistyczną
Wiem widzialam to. Tylko ze tam nie ma rozwiązania, a dane sa na pewno dobre. Na pracę zaliczeniową nie dal by chyba zadania, którego nie da sie rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Obliczyć prędkość relatywistyczną
Elektron w lampie rentgenowskiej posiada energię \(\displaystyle{ 150 keV. }\) Należy obliczyć jego prędkość
relatywistyczną. Ile będzie wynosić jego prędkość według wzoru klasycznego?
Przypadek relatywistyczny
\(\displaystyle{ E = mc^2\left( \frac{1}{\sqrt{1- \frac{v^2}{c^2}}} -1\right) }\)
\(\displaystyle{ v= ...}\)
Przypadek klasyczny
\(\displaystyle{ E = \frac{m v^2}{2}. }\)
\(\displaystyle{ v =...}\)
Masa spoczynkowa elektronu
\(\displaystyle{ m \approx 9,1\cdot 10^{-31}kg. }\)
Prędkość światła w próżni
\(\displaystyle{ c \approx 3\cdot 10^8 \frac{m}{s}. }\)
Zamiana elektrowoltów na dżule
\(\displaystyle{ 1eV = 1e\cdot 1V \approx 1,6 \cdot 10^{-19} J. }\)
relatywistyczną. Ile będzie wynosić jego prędkość według wzoru klasycznego?
Przypadek relatywistyczny
\(\displaystyle{ E = mc^2\left( \frac{1}{\sqrt{1- \frac{v^2}{c^2}}} -1\right) }\)
\(\displaystyle{ v= ...}\)
Przypadek klasyczny
\(\displaystyle{ E = \frac{m v^2}{2}. }\)
\(\displaystyle{ v =...}\)
Masa spoczynkowa elektronu
\(\displaystyle{ m \approx 9,1\cdot 10^{-31}kg. }\)
Prędkość światła w próżni
\(\displaystyle{ c \approx 3\cdot 10^8 \frac{m}{s}. }\)
Zamiana elektrowoltów na dżule
\(\displaystyle{ 1eV = 1e\cdot 1V \approx 1,6 \cdot 10^{-19} J. }\)