Oglądając wykłady Prof. Meissnera mówi on, że pod Genewą w LHC energia kinetyczna elektronu jest dużo większa od jego energii spoczynkowej
Energia spoczynkowa = \(\displaystyle{ E_{0} = m \cdot c^{2}}\)
Energia kinetyczna = \(\displaystyle{ E_{k} = \frac{1}{2} m \cdot v^{2}}\)
W innym wykładzie mówił Pan Meissner, że masa sie nie zmienia niezależnie od prędkosci dlatego w obu powyższych wzorach 'm' będzie identyczne. Ponadto \(\displaystyle{ v^{2}}\) nigdy nie może przekroczyć \(\displaystyle{ c^{2}}\). W związku z tym jak to możliwe, że \(\displaystyle{ E_{k} \ge E_{0}}\) skoro masa sie nie zmienia a \(\displaystyle{ c^{2}}\) musi być większe od \(\displaystyle{ v^{2}}\)
energia elektronu
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: energia elektronu
Możliwe, bo wzór energię kinetyczną który podałeś nie jest wzorem relatywistycznym. Poprawny wzór relatywistyczny wygląda tak:
\(\displaystyle{ E_k=mc^2 \left( \frac{1}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}-1 \right)}\)
\(\displaystyle{ E_k=mc^2 \left( \frac{1}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}-1 \right)}\)
- Fermion
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2018, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swino
- Podziękował: 9 razy
Re: energia elektronu
Witam. Przepraszam że odkopuje stary temat ale chyba to lepsze niż zakładać nowy temat
Chciałem obliczyć swoją energie gdy biegne z wzoru relatywistycznego i klasycznego.
\(\displaystyle{ V = 10 m/s}\)
\(\displaystyle{ m = 80 kg}\)
Po wrzuceniu danych do Excella:
wynik klasyczny = \(\displaystyle{ 4000 J}\)
wynik z wzoru relatywistycznego = \(\displaystyle{ 4789 J}\)
Nie mogę pojąć z czego wynika ta różnica. Może mnie ktoś oświecić?
Chciałem obliczyć swoją energie gdy biegne z wzoru relatywistycznego i klasycznego.
\(\displaystyle{ V = 10 m/s}\)
\(\displaystyle{ m = 80 kg}\)
Po wrzuceniu danych do Excella:
wynik klasyczny = \(\displaystyle{ 4000 J}\)
wynik z wzoru relatywistycznego = \(\displaystyle{ 4789 J}\)
Nie mogę pojąć z czego wynika ta różnica. Może mnie ktoś oświecić?
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Re: energia elektronu
Hint: wykonaj rachunki dla \(\displaystyle{ v=100000 m/s}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, o 07:59 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: energia elektronu
No i co to da?
Ja to mam problem żeby w ogóle jakiś sensowny wynik w Excelu otrzymać, ale może to kwestia mojego kaca. Spróbuję wieczorem
Ja to mam problem żeby w ogóle jakiś sensowny wynik w Excelu otrzymać, ale może to kwestia mojego kaca. Spróbuję wieczorem
- Fermion
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2018, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swino
- Podziękował: 9 razy
energia elektronu
Witam
Wytężyłem wszystkie szare komórki i licząc manualnie na kartce otrzymałem wynik relatywistyczny \(\displaystyle{ 3997 J}\) - czyli bardzo zbliżony i zadowalający chyba. Jak licze z wzorów które podaje wikipedia to wychodzą bzdury..nie wiem dlaczego tak jest że one aż tak sie tam różnią
Pasman - wydaje mi się ze oba wzory powinny być dobre dla każdych prędkości. Przynajmniej mniej więcej. Jakby każdy podawał całkiem inny wynik czułbym duży dyskomfort
Nie wiem tylko dlaczego Excell podaje wynika o \(\displaystyle{ 700J}\) większy...zawsze... z tymi samymi danymi i wzorem
AiDi jeśli masz siłe to przeliczyć jestem bardzo ciekawy czy wyjdzie Ci tam samo:) pozdrawiam
Wytężyłem wszystkie szare komórki i licząc manualnie na kartce otrzymałem wynik relatywistyczny \(\displaystyle{ 3997 J}\) - czyli bardzo zbliżony i zadowalający chyba. Jak licze z wzorów które podaje wikipedia to wychodzą bzdury..nie wiem dlaczego tak jest że one aż tak sie tam różnią
Pasman - wydaje mi się ze oba wzory powinny być dobre dla każdych prędkości. Przynajmniej mniej więcej. Jakby każdy podawał całkiem inny wynik czułbym duży dyskomfort
Nie wiem tylko dlaczego Excell podaje wynika o \(\displaystyle{ 700J}\) większy...zawsze... z tymi samymi danymi i wzorem
AiDi jeśli masz siłe to przeliczyć jestem bardzo ciekawy czy wyjdzie Ci tam samo:) pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 sty 2019, o 11:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: energia elektronu
Obliczyłem to w Wolframie i wyszedł wynik \(\displaystyle{ 4000,000000000003333333333333336419753086419756087105624142J}\),
więc "wszystko się zgadza" Problemem jest to, że w trakcie obliczeń pojawiają się bardzo małe liczby, przez co Excel wariuje. Mi to w ogóle wczoraj wyszło ponad \(\displaystyle{ 170000J}\)
więc "wszystko się zgadza" Problemem jest to, że w trakcie obliczeń pojawiają się bardzo małe liczby, przez co Excel wariuje. Mi to w ogóle wczoraj wyszło ponad \(\displaystyle{ 170000J}\)