Ile energii zawiera 1g piasku?

Szczególna i ogólna teoria względności. Zjawiska relatywistyczne.
wroobel88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 12 razy

Ile energii zawiera 1g piasku?

Post autor: wroobel88 »

Ile energii zawiera 1g piasku?
Awatar użytkownika
wafello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 sty 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefina
Pomógł: 6 razy

Ile energii zawiera 1g piasku?

Post autor: wafello »

Jeśli chodzi jedynie o energie zawartą w masie stosuje my wzór: E = mc^2

co dla 1g = 10^-3 kg daje:

E = 10^-3 * 9 * 10^ 16 [kg*m^2*s^-2 = J] = 9*10^13 [J]
wroobel88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 12 razy

Ile energii zawiera 1g piasku?

Post autor: wroobel88 »

OK, a skąd wzięło się \(\displaystyle{ 9 10^{16}}\) ?

Edit: już wiem
ODPOWIEDZ