Przesunięcie fazowe dla promieni świetlnych
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 4 razy
Przesunięcie fazowe dla promieni świetlnych
Ile wynosi przesunięcie fazowe dla promieni świetlnych ugiętych pod kątem \(\displaystyle{ \theta}\) na dwóch sąsiednich szczelinach siatki dyfrakcyjnej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Przesunięcie fazowe dla promieni świetlnych
Korzystamy z proporcji dla promieni ugiętych w dwóch sąsiednich szczelinach siatki dyfrakcyjnej
\(\displaystyle{ \frac{\Delta \phi}{2\pi} = \frac{\Delta L}{\lambda} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\Delta \phi}{2\pi} = \frac{d\sin (\theta)} {2 \lambda} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \Delta \phi = \pi \frac{d\sin(\theta)}{\lambda},}\)
przyjmujemy , długość fali \(\displaystyle{ \lambda = 500 nm }\)- dla światła monochromatycznego
i stałą siatki dyfrakcyjnej \(\displaystyle{ d = 2116 nm. }\)
\(\displaystyle{ \frac{\Delta \phi}{2\pi} = \frac{\Delta L}{\lambda} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\Delta \phi}{2\pi} = \frac{d\sin (\theta)} {2 \lambda} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \Delta \phi = \pi \frac{d\sin(\theta)}{\lambda},}\)
przyjmujemy , długość fali \(\displaystyle{ \lambda = 500 nm }\)- dla światła monochromatycznego
i stałą siatki dyfrakcyjnej \(\displaystyle{ d = 2116 nm. }\)