Potrzebuje pomocy z jednym pytaniem odnoszącym się do wyznaczania współczynnika załamania za pomocą mikroskopu. W zadaniu muszę obliczyć współczynnik załamania, i jest tam \(\displaystyle{ \frac{v_{1} }{v_{2} }}\) i to odpowiada \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) przez \(\displaystyle{ \sin \beta}\) . I teraz się pojawiają schody. Jest możliwość obliczenia tego przy pomocy wzoru \(\displaystyle{ \frac{h}{d}}\) gdzie \(\displaystyle{ d}\) to grubość płytki, a \(\displaystyle{ h}\) to grubość pozorna (i te dane jestem w stanie zdobyć samodzielnie). Wszystko byłoby wspaniale gdyby nie to że muszę odpowiedzieć na jedno ostatnie pytanie na którym poległem. Dzięki temu zostanę dopuszczony do przeprowadzenia badania. Mianowicie muszę powiedzieć jak ustawić kąt padania promienia/światła czy co tam jest (tak twierdzi prowadzący) na szklaną płytkę z grubą rysą tak aby kąt padania na rysę/płytkę był bliski zeru. Dzięki temu będzie mogła zajść zależność, że \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) odpowiada \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta}\) odpowiada \(\displaystyle{ \tg \beta}\) (tylko przy znikomym kącie bliskim zeru), a te zaś są równe kolejno \(\displaystyle{ h}\) oraz \(\displaystyle{ d}\). Szukałem w książkach, instrukcjach od mikroskopów oraz pytałem się osób, które znają się na fizyce, ale nikt i nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Może ktoś robił takie coś? Odpowiedź typu "skoro w zadaniu tak jest to musi już być ustawione" nie wchodzi w grę bo już próbowałem
P.S. Jeśli już było gdzieś to a ja przeoczyłem to przekierujcie mnie do posta.
Wyznaczanie współczynnika załamania przy użyciu mikroskopu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 maja 2019, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wyznaczanie współczynnika załamania przy użyciu mikroskopu
Ostatnio zmieniony 26 maja 2019, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 maja 2019, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wyznaczanie współczynnika załamania przy użyciu mikroskopu
Naprawdę pomocne (sarkazm). Szkoda, że nie ma tam nic o ustawianiu kąta padania promienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Wyznaczanie współczynnika załamania przy użyciu mikrosko
W takim razie zajrzyj do H.Hofmokl, A.Zawadzki - Laboratorium fizyczne, PWN '64, str. 220
tytuł ćwiczenia:"Wyznaczanie współczynnika załamania przez pomiar pozornej grubości płytki za pomocą mikroskopu".
tytuł ćwiczenia:"Wyznaczanie współczynnika załamania przez pomiar pozornej grubości płytki za pomocą mikroskopu".