Polaryzacja światła, całkowite wewnętrzne odbicie, s. dyfra.

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
LeeD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2019, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Polaryzacja światła, całkowite wewnętrzne odbicie, s. dyfra.

Post autor: LeeD »

Dzień dobry.

Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu 4 zadań z przedmiotu Fizyka z elementami ciała stałego (studia). Posiadam odpowiedzi do 1, 2 i 3 zadania, ale nie jestem przekonany o tym, że są one poprawne. Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tychże zadań i spojrzenie na podane odpowiedzi fachowym okiem i ocenienie ich jakości.

Bardzo Państwu dziękuję za pomoc.

Treści zadań:
1. Światło pada na dwie idealne, umieszczone blisko
siebie, płytki polaryzujące. Jaki jest kąt między
płaszczyznami polaryzacji płytek, jeśli natężenie światła
przechodzącego przez płytki stanowi jedną trzecią
natężenia wiązki padającej. Uwaga! Po przejściu
przez idealną płytkę polaryzującą, natężenie światła
padającej na nią niespolaryzowanej wiązki światła
zmniejsza się o \(\displaystyle{ 50\%}\)!


Odpowiedź do zadania:
\(\displaystyle{ I = \frac{1}{3}I _{0}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}I _{0} = I*cos ^{2} \partial}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} = cos ^{2} \partial}\)
\(\displaystyle{ cos \partial = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \partial \approx 53 ^{ \cdot }}\)

2. Na poziomą ścianę szklanego prostopadłościanu pada
w płaszczyźnie równoległej do jednej ze ścian
pionowych, promień światła monochromatycznego. Co
można powiedzieć o kącie padania tego promienia na
prostopadłościan, wiedząc, że ulega on całkowitemu
wewnętrznemu odbiciu na jednej z pionowych ścian
tego prostopadłościanu? Współczynnik załamania
światła szkła jest równy \(\displaystyle{ n}\), a wspołczynnik załamania
powietrza jest równy \(\displaystyle{ 1}\).

3. Na siatkę dyfrakcyjną o stałej \(\displaystyle{ d=0,0025mm}\) pada
prostopadłe światło monochromatyczne o długości fali
\(\displaystyle{ 600nm}\). Oblicz kąt ugięcia ostatniego maksimum
interferencyjnego, jakie można obserwować za pomocą
tej siatki.

Odpowiedź do zadania:
\(\displaystyle{ lambda _{1} = 670,6nm}\)
\(\displaystyle{ lambda_{2} = 448nm}\) - nie mam pojęcia, skąd te dwie długości fal się wzięły
\(\displaystyle{ n*lambda_{1} = d*sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ (n + 1)lambda_{2} = d*sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ n*lambda_{1} = (n + 1)*lambda_{2}}\)
\(\displaystyle{ 670,5*10 ^{-9} * n = (n + 1) * 447 * 10 ^{-9}}\)
\(\displaystyle{ 1,5n = n + 1}\)
\(\displaystyle{ 0,5n = 1}\)
\(\displaystyle{ n = 2}\)

Dalej prosty układ równań - podstawienie za n i wyliczenie z sinusów.

4. Kąt graniczny całkowitego wewnętrznego odbicia
promienia świetlnego na granicy ciecz-powietrze
wynosi \(\displaystyle{ \alpha _{gr}}\) . Pod jakim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) powinien padać promień
światła z powietrza na powierzchnię cieczy, aby
promień odbity był spolaryzowany maksymalnie?

\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{sin \beta } = \frac{n}{1}}\) - z prawa załamania
\(\displaystyle{ \beta = 90 ^{ \cdot}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{sin(90 ^{ \cdot } + \alpha )} = n}\)
\(\displaystyle{ tgx = \frac{1}{sinx _{1} }}\) - od tego momentu już zupełnie nie wiem co się dzieje
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{sin \alpha _{1} }}\)
\(\displaystyle{ \alpha = arctg \frac{1}{sin \alpha _{1} }}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 14:30 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
ODPOWIEDZ