Prawo Malusa - wykres

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Prawo Malusa - wykres

Post autor: lolo666 »

Cześć.
Mam do zrobienia wykres zależności \(\displaystyle{ E( \alpha )}\), ma to być wykres polarny, a że w Excelu nie ma możliwości dodania niepewności pomiarowych, wykonałem to przy pomocy Pythona. Efekt widoczny poniżej:

Niepewności pomiarowe wyszły mi następujące:
\(\displaystyle{ u( \alpha )=0,577 \\ u(E)=0,0577}\).
Pytanie, czy jest to ok? Ktoś mógłby ocenić, czy z punktu widzenia fizyka jest to poprawnie zrealizowane?
Z góry dziękuję za rady!
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Re: Prawo Malusa - wykres

Post autor: lolo666 »

Nie chcę zakładać nowego tematu, a pytanie będzie dotyczyć również wykresu. Otóż pan prowadzący powiedział mi, że prócz niepewności należy też narysować wykres \(\displaystyle{ E_{obl}(\alpha)}\) co stopień, żeby był ładniejszy. I tu pytanie, czy mam też dodać niepewności pomiarowe do tego? Bo uważam, że to bez sensu, raz że niepewności (oczywiście ja tak uważam) są tylko dla pomiarów, a wykres wyliczeń nie powinien mieć niepewności (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić), a dwa wtedy będzie ta niepewność co stopień, czyli będzie kreska koło kreski, co będzie wykres wyglądać brzydko. Tu poniżej podrzucam co już zrobiłem, można powiedzieć efekt końcowy, bo uważam, że zrobiłem to, co szanowny pan prowadzący mi powiedział, że jest źle i należy poprawić.
Tutaj wykres:

Liczę na pomoc. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ