Mam pytanie co do natężenia oświetlenia podawanego z jednostką \(\displaystyle{ 1 lx}\) i nasłonecznienia w \(\displaystyle{ \frac{W}{ m^{2} }}\). W jaki sposób da się przeliczyć te jednostki?
Pytanie kieruje w związku z charakterystykami prądowo - napięciowymi dla ogniw fotowoltaicznych, które wyglądają identycznie dla obu jednostek. Natomiast szukając w internecie odpowiedzi na to pytanie, nie specjalnie znalazłem taką, która by odpowiadała na jakiej podstawie da się przekształcać te jednostki.
Oświetlenie przy przekształcaniu tych jednostek, daje światło niemonochromatyczne - jeżeli to istotne.
Natężenie oświetlenia a nasłonecznienie
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Natężenie oświetlenia a nasłonecznienie
\(\displaystyle{ 1\frac{Wb}{m^2}= \frac{kg\cdot m^2\cdot s^2}{m^2\cdot A} = \frac{kg\cdot s^2}{ A}}\)
jest to jednostka natężenia strumienia magnetycznego.
\(\displaystyle{ 1lx = \frac{cd\cdot sr}{m^2}}\)
jest jednostką natężenia naświetlenia.
Nie spotkałem zamiany jednej jednostki na drugą.
jest to jednostka natężenia strumienia magnetycznego.
\(\displaystyle{ 1lx = \frac{cd\cdot sr}{m^2}}\)
jest jednostką natężenia naświetlenia.
Nie spotkałem zamiany jednej jednostki na drugą.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Natężenie oświetlenia a nasłonecznienie
Trochę nie rozumiem. Pytałem nie o \(\displaystyle{ \frac{Wb}{m^2}}\) ale o \(\displaystyle{ \frac{W}{ m^{2} }}\) - nie weber tylko wat.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Natężenie oświetlenia a nasłonecznienie
Wtedy mamy jednostkę natężenia strumienia energii:
\(\displaystyle{ 1 \frac{W}{m^2} = 1\frac{J}{s\cdot m^2} = 1 \frac{kg \cdot m^2}{s^3\cdot m^2}= 1\frac{kg}{s^3}}\)
Porównując ją z jednostką luksa - nie widzę powiązania.
\(\displaystyle{ 1 \frac{W}{m^2} = 1\frac{J}{s\cdot m^2} = 1 \frac{kg \cdot m^2}{s^3\cdot m^2}= 1\frac{kg}{s^3}}\)
Porównując ją z jednostką luksa - nie widzę powiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 09:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Natężenie oświetlenia a nasłonecznienie
W niektórych miejscach spotkałem się z przeliczaniem tych jednostek. Więc myślałem, że da się to jako powiązać.
Między innymi, że dla światła monochromatycznego o długości fali \(\displaystyle{ 555 nm}\). Gdzie:
\(\displaystyle{ 1 lx = \frac{1 lm}{1 m^{2} }=\frac{1 cd \cdot 1 sr}{1 m^{2} }}\).
Dla wspomnianego wyżej światła monochromatycznego \(\displaystyle{ 1 cd}\) odpowiada \(\displaystyle{ \frac{1}{683} \frac{W}{sr}}\) (zależność z definicji kandeli).
Na takiej podstawie myślałem, że istnieje jakiś sposób na przeliczenie tych jednostek.
Między innymi, że dla światła monochromatycznego o długości fali \(\displaystyle{ 555 nm}\). Gdzie:
\(\displaystyle{ 1 lx = \frac{1 lm}{1 m^{2} }=\frac{1 cd \cdot 1 sr}{1 m^{2} }}\).
Dla wspomnianego wyżej światła monochromatycznego \(\displaystyle{ 1 cd}\) odpowiada \(\displaystyle{ \frac{1}{683} \frac{W}{sr}}\) (zależność z definicji kandeli).
Na takiej podstawie myślałem, że istnieje jakiś sposób na przeliczenie tych jednostek.