Dyfrakcja na jednej szczelinie
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 13 sty 2018, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Dyfrakcja na jednej szczelinie
Witam, dane mam dwuczęściowe polecenie w pierwszym punkcie muszę opisać jak wyznaczyć szerokość szczeliny mając dany jedynie obraz dyfrakcyjny dla światła monochromatycznego. W drugim punkcie natomiast muszę wyjaśnić dlaczego w poprzednim podpunkcie muszę założyć, że odległość szczelina - ekran powinna wynosić przynajmniej 70 cm. O ile w pierwszym podpunkcie prawdopodobnie próbowałbym wyznaczyć odpowiednie zależności ze schematu i równania siatki, o tyle w drugim niezbyt mam pomysł. Czy ktoś mógłby mi podsunąć rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 13 sty 2018, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Re: Dyfrakcja na jednej szczelinie
1.a)Opisz w jaki sposób można wyznaczyć szerokość nieznanej szczeliny w
oparciu o uzyskany obraz dyfrakcyjny dla światła monochromatycznego.
b)Wyjaśnij dlaczego w celu wyznaczenia szerokości szczeliny w omawianym
ćwiczeniu odległość szczelina - ekran powinna wynosić przynajmniej 70 cm.
oparciu o uzyskany obraz dyfrakcyjny dla światła monochromatycznego.
b)Wyjaśnij dlaczego w celu wyznaczenia szerokości szczeliny w omawianym
ćwiczeniu odległość szczelina - ekran powinna wynosić przynajmniej 70 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dyfrakcja na jednej szczelinie
a)
Nie znam ćwiczenia, ale najprawdopodobniej chodzi o wyznaczenie szerokości szczeliny z warunku Williama Bragga:
\(\displaystyle{ d = \frac{m\lambda}{2\sin(\theta)}, \ \ m= \pm1, \pm 2,...,}\)
b)
Domyślam (nie znając dokładnie aparatury pomiarowej), że odległość ta uwarunkowana jest wartością ogniska soczewki \(\displaystyle{ 70 cm}\), umieszczonej między szczeliną a ekranem, która ogniskuje światło na ekranie.
Nie znam ćwiczenia, ale najprawdopodobniej chodzi o wyznaczenie szerokości szczeliny z warunku Williama Bragga:
\(\displaystyle{ d = \frac{m\lambda}{2\sin(\theta)}, \ \ m= \pm1, \pm 2,...,}\)
b)
Domyślam (nie znając dokładnie aparatury pomiarowej), że odległość ta uwarunkowana jest wartością ogniska soczewki \(\displaystyle{ 70 cm}\), umieszczonej między szczeliną a ekranem, która ogniskuje światło na ekranie.