[Problem]Wymagana odległość od obiektu

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
Charabata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 sie 2018, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Problem]Wymagana odległość od obiektu

Post autor: Charabata »

Witam.
Na wstępie chciałbym się przywitać WITAM
Z matematyki jestem raczej średni (nic ponad to co było do liceum)

Mam następujący problem i nigdzie nie mogę znaleźć wzoru:
Znam rozmiar obiektu i kąt widzenia powiedzmy kamery. Teraz potrzebuję obliczyć odległość w jakiej musi znaleźć się kamera, by objęła w kadr cały obiekt.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: [Problem]Wymagana odległość od obiektu

Post autor: Janusz Tracz »

To chyba zależy od kamery. W dzisiejszych czasach kamery cyfrowe mogą rzutować obraz na matrycę a potem go przetwarzać i wyświetlać w kadrze. Ale jeśli to miała by być jedna soczewka i kadr to widzę to tak:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=2]
\draw (0,0)--(1,1)--(-1,1)--cycle;
\draw (0,0)--(-0.4,-0.4)--(0.4,-0.4)--cycle;
\draw[densely dotted] (0,0)--(0,1) node[above, sloped, pos=0.6] {h};
\draw (-1,1)--(1,1) node[above, sloped, pos=0.5] {x}
\end{tikzpicture}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest wielkością obiektu a \(\displaystyle{ h}\) szukaną odległością to \(\displaystyle{ h=2x\tg \left( \frac{ \alpha }{2} \right)}\) przy czym można to wyrazić w wielkości kadru od soczewki i wielkości kadru \(\displaystyle{ h= \frac{xh'}{x'}}\) gdzie \(\displaystyle{ h'}\) to odległość soczewki od kadru a \(\displaystyle{ x'}\) to wielkość kadru.
ODPOWIEDZ