Hej potrzebuję pomocy przy tym zadaniu:
Współczynnik załamania światła w wodzie wynosi \(\displaystyle{ n =\frac{4}{3}}\). Oblicz kąt padania promienia, jeśli promień załamania w wodzie odchyla się od pierwotnego kierunku o \(\displaystyle{ \alpha =10^\circ}\).
Współczynnik załamania światła
Współczynnik załamania światła
Ostatnio zmieniony 4 lip 2018, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Współczynnik załamania światła
Z Prawa Załamania (Snelliusa):
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{4}{3}\sin(\beta)}\)
Z treści zadania:
\(\displaystyle{ \beta = \alpha -10^{o}.}\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{4}{3}\sin(\alpha -10^{o})}\) (1)
Rozwiązujemy równanie (1), stosując wzór na sinus różnicy dwóch argumentów.
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{4}{3}\sin(\beta)}\)
Z treści zadania:
\(\displaystyle{ \beta = \alpha -10^{o}.}\)
\(\displaystyle{ \sin(\alpha) = \frac{4}{3}\sin(\alpha -10^{o})}\) (1)
Rozwiązujemy równanie (1), stosując wzór na sinus różnicy dwóch argumentów.