Witam, szukam pomocy z pewnym zadaniem które dostałem.
Wiązka światła widzialnego pada prostopadle na cienką warstwę o grubości \(\displaystyle{ d=400 nm}\) materiału o współczynniku załamania \(\displaystyle{ n=1,5}\). Jakie długości fal z zakresu światła widzialnego (\(\displaystyle{ 400-700 nm}\)) ulegną wzmocnieniu w odbitej wiązce?
Bardzo proszę o pomoc/wyjaśnienie (najlepiej krok po kroku) rozumowania.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Fale elektromagnetyczne, wzmocnienie odbitej wiązki
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 maja 2018, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Fale elektromagnetyczne, wzmocnienie odbitej wiązki
Ostatnio zmieniony 28 maja 2018, o 23:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Fale elektromagnetyczne, wzmocnienie odbitej wiązki
Aby nastąpiło wzmocnienie podczas interferencji światła przy odbiciu w cienkiej warstwie musi być spełniony warunek:
\(\displaystyle{ \sqrt{n^2 - \sin^2 \alpha } = (k + \frac{1}{2}) \frac{\lambda}{2d}}\),
podstaw \(\displaystyle{ \alpha = 0^o}\) i dla któregoś \(\displaystyle{ k = 0,1,2..}\) otrzymasz długość fali w zakresie widzialnym.
\(\displaystyle{ \sqrt{n^2 - \sin^2 \alpha } = (k + \frac{1}{2}) \frac{\lambda}{2d}}\),
podstaw \(\displaystyle{ \alpha = 0^o}\) i dla któregoś \(\displaystyle{ k = 0,1,2..}\) otrzymasz długość fali w zakresie widzialnym.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2018, o 23:15 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.