Prędkość światła w szkle

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
aga411-98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 kwie 2018, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Prędkość światła w szkle

Post autor: aga411-98 »

1. Z jaką prędkością rozchodzi się światło o \(\displaystyle{ \lambda=500\,\text{nm}}\) w szkle o współczynniku załamania \(\displaystyle{ n=1,5}\) (prędkość światła w próżni wynosi \(\displaystyle{ 3\cdot 10^{8}\, \frac{\text{m}}{\text{s}}}\) )

2. Światło o jakiej barwie porusza się najszybciej w szkle i dlaczego?

Co do 1 zadania wyszło mi:
\(\displaystyle{ \upsilon=\frac{c}{n} \\
\upsilon= 2 \cdot 10^{8}\, \frac{\text{m}}{\text{s}}}\)

Czy to już ostateczny i dobry wynik?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 17:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Prędkość światła w szkle

Post autor: janusz47 »

a)
Dobry.

b)
Światło o barwie czerwonej, bo ma najmniejszy współczynnik załamania.
ODPOWIEDZ