Długość fali w szkle
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 kwie 2018, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Długość fali w szkle
Światło o długości fali \(\displaystyle{ \lambda=600\:\text{nm}}\) (w próżni) wnika do szkła o współczynniku załamania \(\displaystyle{ n=1,5}\). Jaka jest długość tej fali w szkle?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 03:44 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Długość fali w szkle
Z wartości współczynnika załamania
\(\displaystyle{ n = \frac{c}{v} = 1,5}\)
\(\displaystyle{ v = \frac{c}{1,5},}\)
wynika, że prędkość światła w szkle zmalała \(\displaystyle{ 1,5}\) razy.
Wobec tego długość fali w szkle jest równa:
\(\displaystyle{ \lambda_{s} = \frac{1}{1,5}\cdot 600 nm = 400nm.}\)
\(\displaystyle{ n = \frac{c}{v} = 1,5}\)
\(\displaystyle{ v = \frac{c}{1,5},}\)
wynika, że prędkość światła w szkle zmalała \(\displaystyle{ 1,5}\) razy.
Wobec tego długość fali w szkle jest równa:
\(\displaystyle{ \lambda_{s} = \frac{1}{1,5}\cdot 600 nm = 400nm.}\)