Zadanie 1
Gdy kródkowidz używa okólarów o zolności skupiajacej Z = -2D, widzi dobrze z odległości 25cm. Oblicz odległość dobrego widzenia tego kródkowidza, gdy nie używa okularów.
Zadanie 2
Kródkowidz widzi dobrze z odległości 10 cm . jakich okólarów musi on uzywac by widzieć dobrze z odległości 25cm ???
Ciekawe czy dobrze obliczylem - ale chcialbym zobaczyc wasze rozwiazania
OPTYKA - soczewki 2 zadania krodkowidzow... jak to rozgryzc?
- PawelJan
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
OPTYKA - soczewki 2 zadania krodkowidzow... jak to rozgryzc?
Jak rozumieć końcówkę tematu w porównaniu z końcówką Twego postu?
OPTYKA - soczewki 2 zadania krodkowidzow... jak to rozgryzc?
generalnie chodzi ze mam problem z fizykaPawelJan pisze:Jak rozumieć końcówkę tematu w porównaniu z końcówką Twego postu?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
OPTYKA - soczewki 2 zadania krodkowidzow... jak to rozgryzc?
1. Gdy nosi okulary mamy układ soczewek (okulary i soczewka oka), gdy jest bez okularów oczywiście sama soczewka oka. Co ważne odległość obrazu od soczewki jest tutaj w obydwu przypadkach taka sama, obraz powinien powstawać na siatkówce, wtedy widzi ostro. Masz układ równań (soczewka rozpraszająca więc obraz pozorny, na siatkówce bez względu czy są okulary czy nie zawsze powstaje obraz pozorny):
\(\displaystyle{ \left{ \begin{array}{l} Z_{oku}+Z_{oka}=\frac {1}{d}-\frac {1}{y} \\ Z_{oka}=\frac {1}{d'}-\frac {1}{y} \end{array} \right.}\)
W drugim przypadku postępujesz podobnie, wystarczy rozwiązać układ równań.
\(\displaystyle{ \left{ \begin{array}{l} Z_{oku}+Z_{oka}=\frac {1}{d}-\frac {1}{y} \\ Z_{oka}=\frac {1}{d'}-\frac {1}{y} \end{array} \right.}\)
W drugim przypadku postępujesz podobnie, wystarczy rozwiązać układ równań.