Losowanie liczb

szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Losowanie liczb

Post autor: szablewskil »

1. Dane są trzy liczby całkowite x, a, b, takie że a
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 12:42 przez szablewskil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Losowanie liczb

Post autor: Szemek »

1.

Kod: Zaznacz cały

var a,b,x:integer;
begin
read(a,b);
randomize;
x:=random(b-a+1)+a;
writeln(x);
end.
2.

Kod: Zaznacz cały

var i,k:integer;
tab:array[0..5] of string;
begin
tab[0]:='2.5';   tab[1]:='6';
tab[2]:='0';   tab[3]:='14';
tab[4]:='1';   tab[5]:='7.45';
read(k);
randomize;
for i:=1 to k do
writeln(tab[random(6)]);
end.
programy testowane na: Lazarus 0.9.26 / FPC 2.2.2
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Losowanie liczb

Post autor: szablewskil »

Dzieki Szemek. Jeszcze 3
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Losowanie liczb

Post autor: Szemek »

pomoc do ostatniego

generatory liczb pseudolosowych
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Losowanie liczb

Post autor: szablewskil »

A moglby ktos napisac ten algorytm ze zlozonoscia O(n)? Na tej stronie ktora podales Szemek jest tylko ten ze sprawdzaniem wylosowanych :/
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Losowanie liczb

Post autor: Szemek »

Xitami

Losowanie liczb

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

for i:=1 to n do 
    t[i]:=i;
for i:=1 to k do
    zamień(t[i], t[losowa(i,n)]);
for i:=1 to k do
    write(t[i]:4);
ODPOWIEDZ