Zadanie:
Zapisać
ABCD oraz EFEF w zapisie zmiennoprzecinkowy (mantysa cecha)
ABCD
mantysa , cecha
10101011,11001101
EFEF
mantysa , cecha
11101111,11101111
teraz pytanie:
Jak zamienić te liczby zapisane w kodzie binarnym na liczbę dziesietną ?
pozdrawiam
Zapis Zmiennoprzecinkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zapis Zmiennoprzecinkowy
Chyba czegos nie rozumiem... Na jakiej zasadzie chcesz zapisac ciag znakow w systemie zmiennopozycyjnym?? Przeciez ten system sluzy do zapisywania liczb niecalkowitych...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Pomógł: 8 razy
Zapis Zmiennoprzecinkowy
@autor
To co próbowałeś zrobić nie jest zapisem zmiennoprzecinkowym, a stałoprzecinkowym. Jak wskazuje nazwa - 'miejsce' przecinka w liczbie jest zmienne, a u Ciebie stałe. Zgaduję, że chodziło o przedstawienie liczby ABCDEFEF(16) w formacie 32-bitowym /znak(1 bit) - wykładnik(8 bitów) - mantysa(23 bity) (IEEE 754)/ jako liczbę dziesiętną.
ABCDEFEF(16) = 1 01010111 10011011110111111101111(2) (od wykładnika odejmujemy 127) = - 2^{87-127} * 1,10011011110111111101111(2).Nie musi to być poprawne rozwiązanie, ponieważ wszystko zależy od ustalonego sposobu zapisu. Ja przyjąłem domyślny(IEEE-754)
To co próbowałeś zrobić nie jest zapisem zmiennoprzecinkowym, a stałoprzecinkowym. Jak wskazuje nazwa - 'miejsce' przecinka w liczbie jest zmienne, a u Ciebie stałe. Zgaduję, że chodziło o przedstawienie liczby ABCDEFEF(16) w formacie 32-bitowym /znak(1 bit) - wykładnik(8 bitów) - mantysa(23 bity) (IEEE 754)/ jako liczbę dziesiętną.
ABCDEFEF(16) = 1 01010111 10011011110111111101111(2) (od wykładnika odejmujemy 127) = - 2^{87-127} * 1,10011011110111111101111(2).Nie musi to być poprawne rozwiązanie, ponieważ wszystko zależy od ustalonego sposobu zapisu. Ja przyjąłem domyślny(IEEE-754)