ELI, programowanie , potęgowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
mam problem z potegowaniem liczby w programie ELI.
co trzeba wprowadzic aby obliczyc cos takiego:
\(\displaystyle{ 10^{ \frac{1}{3} }}\)
lub
\(\displaystyle{ 10^ \frac{d}{400}}\) gdzie d jest liczba wymierna
??
co trzeba wprowadzic aby obliczyc cos takiego:
\(\displaystyle{ 10^{ \frac{1}{3} }}\)
lub
\(\displaystyle{ 10^ \frac{d}{400}}\) gdzie d jest liczba wymierna
??
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Nie wiem co to za program, ale:
\(\displaystyle{ x^{\frac{a}{b}}=\sqrt{x^{a}}}\)
I tak w pierwszy wypadku wystarczy wyciągnąć pierwiastek trzeciego stopnia z 10. W drugim 10 podnieść do potęgi "d" i wyciągnąć pierwiastek 400-ego stopnia.
\(\displaystyle{ x^{\frac{a}{b}}=\sqrt{x^{a}}}\)
I tak w pierwszy wypadku wystarczy wyciągnąć pierwiastek trzeciego stopnia z 10. W drugim 10 podnieść do potęgi "d" i wyciągnąć pierwiastek 400-ego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
tylko właśnie nie wiem czy w tym programie istnieje w ogóle taka funkcja ja potęgowanie.
Mam link dla tych co nie wiedza jak wyglada ten program:
Jesli w tym programie nie ma funkcji potegowania to nie wiem jak mam podnies liczbe do potegi np jakiego ułamka.
Mam link dla tych co nie wiedza jak wyglada ten program:
Jesli w tym programie nie ma funkcji potegowania to nie wiem jak mam podnies liczbe do potegi np jakiego ułamka.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Potegowanie calkowite latwo jest zrobic, bo przeciez:
\(\displaystyle{ x^k=\underbrace{x\cdotx\cdot\ldots\cdot x}_{k}\\}\)
Robisz wiec sobie k powtorze zwyklych mnozen, ktore juz mozesz latwo zrealizowac w tym programie. Czyli umiesz policzyc to wyrazenie.
Co do pierwiastkowania, to widze, ze jest blok, ktory potrafi pierwiastkowac, ale tylko 'kwadratowo'. Wynika z tego, ze rowniez mozna zrealizowac pierwiastkowanie, ale tylko parzystego stopnia:
\(\displaystyle{ x^{\frac{1}{2n}}=\sqrt[2n]{x}=\underbrace{\sqrt{\ldots\sqrt{\sqrt{x}}}}_{n}}\)
Czyli pierwiastkujesz n-krotnie swoja liczbe. Na tej podstawie mozesz robic dzialania typu:
\(\displaystyle{ x^{\frac{d}{2n}}}\)
Jednak gdy masz nieparzyste pierwiastkowanie (3,5,7,itd.) to juz jest niestety lipa. Programik nie ma takiej operacji, wiec co najwyzej musialabys sobie napisac ja samemu (np. z rozwiniecia w szereg MacLaurina).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^k=\underbrace{x\cdotx\cdot\ldots\cdot x}_{k}\\}\)
Robisz wiec sobie k powtorze zwyklych mnozen, ktore juz mozesz latwo zrealizowac w tym programie. Czyli umiesz policzyc to wyrazenie.
Co do pierwiastkowania, to widze, ze jest blok, ktory potrafi pierwiastkowac, ale tylko 'kwadratowo'. Wynika z tego, ze rowniez mozna zrealizowac pierwiastkowanie, ale tylko parzystego stopnia:
\(\displaystyle{ x^{\frac{1}{2n}}=\sqrt[2n]{x}=\underbrace{\sqrt{\ldots\sqrt{\sqrt{x}}}}_{n}}\)
Czyli pierwiastkujesz n-krotnie swoja liczbe. Na tej podstawie mozesz robic dzialania typu:
\(\displaystyle{ x^{\frac{d}{2n}}}\)
Jednak gdy masz nieparzyste pierwiastkowanie (3,5,7,itd.) to juz jest niestety lipa. Programik nie ma takiej operacji, wiec co najwyzej musialabys sobie napisac ja samemu (np. z rozwiniecia w szereg MacLaurina).
Pozdrawiam.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
A nie da rady np. jeśli chcemy podnieść a do potęgi 3:
a^3 ?
Strzelam w ciemno, bo miałem to w I albo II gim. i już nie pamiętam ;P
a^3 ?
Strzelam w ciemno, bo miałem to w I albo II gim. i już nie pamiętam ;P
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
poszukałem troche w necie i znalazłem ze w Turbo pascalu jest to funkcja ::
\(\displaystyle{ X^{Y} -> Exp(y*Ln(x))}\)
spawdziłem w programie Eli i działa.
Mam jeszcze drugie pytanie, bowiem to co stworze w programie ELI zapisuje sie w formacie \(\displaystyle{ .prj}\), czy jest mozliwosc zapisania tego w formacie \(\displaystyle{ exe}\)tak zeby powstał plik z którego uruchamiał sie program, który został napisany w programie ELI.??
\(\displaystyle{ X^{Y} -> Exp(y*Ln(x))}\)
spawdziłem w programie Eli i działa.
Mam jeszcze drugie pytanie, bowiem to co stworze w programie ELI zapisuje sie w formacie \(\displaystyle{ .prj}\), czy jest mozliwosc zapisania tego w formacie \(\displaystyle{ exe}\)tak zeby powstał plik z którego uruchamiał sie program, który został napisany w programie ELI.??
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Nie. ten program nie ma takiej opcji (przynajmniej w wersji, kiedy się na nim uczyłem- wątpię żeby coś się zmieniło)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
a istnieje jakis program w miarę prosty, który posiada taką funkcje??
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Aby zrobic plik wykonywalny musisz juz pisac w jakims konkretnym jezyku, a nie bawic sie w skladanie klockow Te jezyki, to np. Pascal, C, C++, Delphi, itd...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Sciagnałem Turbo pascal 7, zrobilem program, ale zapisuje sie z rozszezeniem PAS.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
czyli co mam zrobic? użyć jakiegos programu?czy zmienic tylko rozszezenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
ELI, programowanie , potęgowanie
Ehhh... Przeczytaj w internecie jakis kurs Pascala od deski do deski, to bedziesz wiedzial. To co sciagnales, to IDE pewnie z jakims kompilatorem. Wystarczy nauczyc sie nim poslugiwac i powinien stworzyc ci execa. Oczywiscie zakladam, ze twoj program jest poprawnie napisany. Pozdrawiam.