Algorytm do wyznaczania silni

spider865
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 gru 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Algorytm do wyznaczania silni

Post autor: spider865 »

witam,
szukam dowodu na poprawnosc algorytmu wyznaczania silni

oto algorytm:

Kod: Zaznacz cały

Silnia(n)
begin
silnia := 1;
m := n;
while m > 0 do
begin
silnia := silnia*m;
m := m-1;
end;
end:
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, o 21:51 przez spider865, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ichiban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 31 razy

Algorytm do wyznaczania silni

Post autor: Ichiban »

A co tu udowadniać? Pętla przechodzi n razy za każdym razem mnożąc wynik (zmienna silnia) przez aktualne m, które jest zmniejszane o 1 za każdym przejściem. Czyli liczy np:
6! = 6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1

A jak n = 0 to nawet nie wchodzi w pętlę i zwraca 1.
ODPOWIEDZ