C++ funkcje i ich wykorzystanie

sopi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 lut 2007, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kielc
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

C++ funkcje i ich wykorzystanie

Post autor: sopi »

Witam.

Mam problem z napisanie tego programu, mianowicie nie rozumiem kompletnie polecenia , zatem proszę kogoś o wyjaśnienie treści i ewentualne naprowadzenie na kod programu
Z góry dzięki.

a oto treść zadania :

napisz funkcję
double trapez(double p, double q, double h)
{
return \(\displaystyle{ \frac{h*(p + q)}{2}}\);
}
która, oblicza pole powierzchni trapezu o bokach \(\displaystyle{ a, b}\) i wysokości\(\displaystyle{ h}\). Zastosować tą funkcję do obliczenia pola powierzchni figury ograniczonej parabolą\(\displaystyle{ y = a* x^{2} + b*x + c}\) oraz prostymi
\(\displaystyle{ y = 0, x = xp , x = xk}\) z zadaną dokładnością ε.
Dane: \(\displaystyle{ a, b, c}\) – współczynniki paraboli,
\(\displaystyle{ xp, xk}\) - ograniczenia przedziału wartości \(\displaystyle{ x}\),
\(\displaystyle{ \varepsilon}\) - żądana dokładność obliczeń
Uwaga: Zastosować metodę polegającą na obliczaniu sumy pól trapezów stanowiących
wynik kolejnych podziałów przedziału \(\displaystyle{ }\) na 2, 4, 8, 16, ... części. Procedurę kolejnych
podziałów zakończyć jeżeli sumy pól trapezów częściowych po n-tym kroku podziału\(\displaystyle{ Fn}\) i po kolejnym\(\displaystyle{ n+1}\) kroku \(\displaystyle{ Fn+1}\) spełniają zależność:
\(\displaystyle{ \frac{ | (Fn+1)- Fn |}{| Fn |} qslant \varepsilon}\)

Za wynik przyjąć wartość \(\displaystyle{ Fn+1}\)
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

C++ funkcje i ich wykorzystanie

Post autor: smiechowiec »

Jeśli chodzi o zrozumienie treści zadania to dotyczy ono
obliczania pól pod krzywą określoną wzorem czyli całkowania.
Metody numerycznego pozwalają z dowolną dokładnością przybliżać pola takich figur.
Dzielisz zadany obszar na n małych pasków, których pole przyjmujesz jako równe polu trapezu o wysokości (długość odcinka / n) , a podstawy są wartościami funkcji na krańcach tego przedziału n.
sopi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 lut 2007, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kielc
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

C++ funkcje i ich wykorzystanie

Post autor: sopi »

a czy mógłby ktoś krok po kroku to wyjaśnić, te działania , które należy wykonać , będę niezmiernie wdzięczny
ODPOWIEDZ