[Visual Studio] Zapis na dysk a nastepnie odczyt z dysku

luke877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 50 razy

[Visual Studio] Zapis na dysk a nastepnie odczyt z dysku

Post autor: luke877 »

Witam !

Mam napisac program obliczajacy objetosc ostroslupa. Program dziala, ale oprócz tego musze zapisac wynik obliczen w pliku na dysku c oraz musze miec mozliwosc odczytu tego pliku w programie.

A oto kod programu:

Kod: Zaznacz cały

Imports System.Math
Public Class Form1
    Dim Pp, a, b, H, V As Double
    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        a = Val(TextBox1.Text)
        Pp = a * a
        Label5.Text = Str(Pp)
    End Sub

    Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
        a = Val(TextBox1.Text)
        b = Val(TextBox2.Text)
        H = Sqrt(b * b - (a * Sqrt(2) / 2) ^ 2)
        Label7.Text = Str(H)

    End Sub

    Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load

    End Sub

    Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click
        V = (Pp / 3) * H
        Label9.Text = Str(V)
        System.IO.File.WriteAllText("c:data.dat", V)
    End Sub


    Private Sub KoniecToolStripMenuItem1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles KoniecToolStripMenuItem1.Click
        End
    End Sub
    
End Class
Ps. Udalo mi sie zrobic ze program zapisuje wynik do pliku ale jako text. Natomiast nie wiem co zrobic aby potem poprawnie ten plik odczytac i wyswietlic w programie.
Prosze o pomoc.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

[Visual Studio] Zapis na dysk a nastepnie odczyt z dysku

Post autor: smiechowiec »

Dodaj przycisk odczyt i daj w nim na zdarzenie click
Label9.Text = System.IO.File.ReadAllText(("c:data.dat");
luke877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 50 razy

[Visual Studio] Zapis na dysk a nastepnie odczyt z dysku

Post autor: luke877 »

Dzieki ! Mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobic aby program zapisywal mi do pliku data.dat wprowadzane liczby a i b oraz Pp, H i V ? Oczywiscie pozniej zeby tak samo je odczytal...
ODPOWIEDZ