[c] opisywanie działania instrukcji
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
[c] opisywanie działania instrukcji
Opisz działanie instrukcji x=x& ~127;w języku C. Czy zależy ono od liczby bitów przeznaczonych na reprezentację liczb całkowitych?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
[c] opisywanie działania instrukcji
127, zapisujemy dwojkowo:
\(\displaystyle{ 127_{(10)}=64+32+16+8+4+2+1=
2^5+2^4+2^3+2^2+2^1+2^0=
00111111_{(2)}}\)
Dalej robimy negacje, czyli:
\(\displaystyle{ ~(00111111)=11000000}\)
Robiac operacje AND na jakiejs zmiennej z ta maska otrzymujemy liczbe z wyzerowanymi 6 najmlodszymi bajtami.
I oczywiscie nie zalezy to od ilosci bitow na liczbe (oczywiscie pod warunkiem, ze jest ona wieksza niz 6), bo dalsze bity nie beda zmieniane za wzgledu na operacje AND z jedynka
Operacje oczywiscie w NKB.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 127_{(10)}=64+32+16+8+4+2+1=
2^5+2^4+2^3+2^2+2^1+2^0=
00111111_{(2)}}\)
Dalej robimy negacje, czyli:
\(\displaystyle{ ~(00111111)=11000000}\)
Robiac operacje AND na jakiejs zmiennej z ta maska otrzymujemy liczbe z wyzerowanymi 6 najmlodszymi bajtami.
I oczywiscie nie zalezy to od ilosci bitow na liczbe (oczywiscie pod warunkiem, ze jest ona wieksza niz 6), bo dalsze bity nie beda zmieniane za wzgledu na operacje AND z jedynka
Operacje oczywiscie w NKB.
Pozdrawiam.