Korzystając z programu ELI, skonstruuj schemat blokowy zadania:
Ulokowałeś w banku \(\displaystyle{ n}\) złotych na \(\displaystyle{ p}\) procent w stosunku rocznym. Kapitalizacja odsetek nastepuje po każdym miesiącu. Oblicz stan swoich oszczędności po upływie pół roku, zakładając, że w tym czasie nic nie wpłacałeś.
alogorytm, ELI, schemat blokowy
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
alogorytm, ELI, schemat blokowy
1. bloczek- start
2. bloczek- wprowadzenie danej: n
3. bloczek- wprowadzenie danej: p
4. bloczek- lista wykonania: k:=1
5. bloczek- rozdzielone strzałki
6. bloczek- lista wykonania: n:=n*(1+p/1200)
7. bloczek- warunek: k=6
Jeżeli tak to wyprowadzenie wyniku: n. Koniec algorytmu.
Jeżeli nie:
8. bloczek- lista wykonania: k:=k+1
dalej połączyć kreskami z naszym rozgałęzieniem.
2. bloczek- wprowadzenie danej: n
3. bloczek- wprowadzenie danej: p
4. bloczek- lista wykonania: k:=1
5. bloczek- rozdzielone strzałki
6. bloczek- lista wykonania: n:=n*(1+p/1200)
7. bloczek- warunek: k=6
Jeżeli tak to wyprowadzenie wyniku: n. Koniec algorytmu.
Jeżeli nie:
8. bloczek- lista wykonania: k:=k+1
dalej połączyć kreskami z naszym rozgałęzieniem.