iloczyn niespończony w c++

bron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

iloczyn niespończony w c++

Post autor: bron »

jak zapisac iloczyn niesponczony w c++.prosiłbym o jakis przykład, bo potrzebyje cos takiego zeby zrobic wielomian \(\displaystyle{ \prod_{j=0}^{n}}\)(x-\(\displaystyle{ x _{j} )}\) gdzie \(\displaystyle{ x _{j}}\) to dowolny wezeł
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

iloczyn niespończony w c++

Post autor: spajder »

nieskończonego numerycznie nie policzysz. Pytanie, czy chcesz dostać współczynniki czy wartośc wielomianu. Jak wartośc to prosto:

Kod: Zaznacz cały

double wartosc = 1;
for(int j= 0; j < n; j++)
{
    wartosc *=  x[i];
    if(!wartosc)
        break;
}
jeśli chodzi o postać ogólną wielomianu, to będziesz się musiał bawić w napisanie funkcji, która mnoży wielomian przez drugi wielomian i stosować ją iteracyjnie
bron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

iloczyn niespończony w c++

Post autor: bron »

no własnie,jak to zrobic zeby powymnarzać te nawiasy i zeby powstał wielomian
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

iloczyn niespończony w c++

Post autor: spajder »

to może tak:

Kod: Zaznacz cały

void mnozPrzezDwumian(int wielomian[], int stopien, int a)
{
    wielomian[n+1] = wielomian[n];
    for(int i = 1; i <n; i++)
        wielomian[i] = wielomian[i - 1]-a*wielomian[i] ;
    wielomian[0] = -wielomian[i] * a;
}
ta funkcja mnoży wielomian w, zapisany w tablicy (w wleimian[0] j est wyraz wolny, w wielomian[1] współczynnik przy pierwszej potędze itp) przez jednomian x-a (a podawane jest w parametrach). Musisz dać na początek wielomian w(x) = 1, stopnia zerowego i iteracyjnie mnożyć:

Kod: Zaznacz cały

for(int i = 0 ; i < n; i++)
    mnozPrzezDwumian(wielomian, i, x[i]);
pamiętaj tylko, żeby tablica miała dostateczny rozmiar (tj. o 1 więcej niż stopień wielomianu)

Nie wrzucałem w kompilator, ale raczej błędów większych nie będzie. Jak czegoś nie zrozumiesz to pisz.
ODPOWIEDZ