Uporządkowanie podciągów - program w Pascalu

natasza99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jelcz
Podziękował: 1 raz

Uporządkowanie podciągów - program w Pascalu

Post autor: natasza99 »

Napisz program:

Uporządkuj dwa podciągi x, y ZA POMOCĄ SCALANIA
w TP
Lista kroków
1.do póki jeden z elementów ciągów x, y nie jest pusty rób:
-weź z "początku" x, y element
- porównaj
-większą z nich przenieś do ciągu z
2. Przepisz elementy z ciągu niepustego do ciągu z
Ostatnio zmieniony 15 lis 2008, o 22:11 przez natasza99, łącznie zmieniany 1 raz.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

Uporządkowanie podciągów - program w Pascalu

Post autor: spajder »

nie wrzucam w kompilator. Jeśli mamy ciągi (tablice) A,B o rozmiarach SIZE_A, SIZE_B i wrzucamy to do tablicy C o rozmiarze SIZE_A + SIZE_B

Kod: Zaznacz cały

REST_A := SIZE_A;
REST_B := SIZE_B;
FOR I := 1 TO (SIZE_A + SIZE_B) DO
    IF(REST_A > 0) AND (REST_B > 0) THEN
        IF(A[SIZE_A - REST_A ] > B[SIZE_B - REST_B])
        BEGIN
            C[I] := B[SIZE_B - REST_B];
            DEC(REST_B);
        END;
        ELSE
        BEGIN
            C[I] := A[SIZE_A - REST_A]
            DEC(REST_A);
        END;
    ELSE IF(SIZE_A = 0)
        FOR J := I TO (SIZE_A + SIZE_B) DO
        BEGIN
            C[I] = B[SIZE_B - REST_B];
            DEC(SIZE_B);
            INC(I);
        END;
    ELSE 
        FOR J := I TO (SIZE_A + SIZE_B) DO
        BEGIN
            C[I] = B[SIZE_B - REST_B];
            DEC(SIZE_B);
            INC(I);        
w programie zakładam: 1. że tablice zaczynają numerowanie od zera (jak standardowo na kompach) i że tablice A,B są posortowane (tak wynika z Twojego algorytmu). Tobie zostawiam dopisanie wszelkich deklaracji i poprawienie ewentualnych literówek
natasza99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jelcz
Podziękował: 1 raz

Uporządkowanie podciągów - program w Pascalu

Post autor: natasza99 »

Oba ciągi są nieposortowane właśnie a jak zrobić że te ciągi są pobierane z dwóch plików?
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

Uporządkowanie podciągów - program w Pascalu

Post autor: spajder »

więc każdy z nich posortuj przed scaleniem. Tego wymaga algorytm, który masz podany
ODPOWIEDZ