Problem z dev-c++

Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z dev-c++

Post autor: Zielony »

Mój pierwszy problem z nowozaimstalowanym Dev-c++ 4.9.8.0 to:

Wpisuję taki programik:


void main(void)
{
cout
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Problem z dev-c++

Post autor: Skrzypu »

Jak dla mnie jest wszystko OK, a spróbuj taki kod:


main()
{
cout
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Problem z dev-c++

Post autor: marshal »

ale program w ogole nie chce sie uruchomic.. inaczej.. nie tworzy ci pliku exe...?

teraz nei mam dostepu do dev-a wroce to skompiluje u siebie i obczaje.. tak na sucho nic nie wymysle

ja osobiscie robie w C, ale to w sumie jeden pies
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z dev-c++

Post autor: Zielony »

No skrzypu dałem tak jak sugerowałeś, i teraz tylko wypisuje mi jakieś 3 pozycje w zakładce kompilator(po skompilowaniu), ale uruchamia drania...

THX!

A tak wogóle to szukam jakiegoś dobrego kursu C++, ale koniecznie z przykładami, rysunkami i za pomocą DEVa :-)

Macie może takowy?

Jeszcze raz THX!


acha no i jak to jest? Czasem jak widzę jakieś kody źródłowe w kursach C++, to niektóre najprostsze programiki wyglądają tak:



int main()
{
cout << "Hello, I'm Jan B.\n";
return 0;
}

inne tak(przykład Skrzypuowatego):


main()
{
cout << "Mój pierwszy program w C++";
}

jeszce inne tak:



void main()
{
int a, b, c;
a=5;
b=10;
c=a+b;
cout << "Wartość zmiennej c=" << c;
}


a nawet taki:




void main(void)
{
clrscr();
cout << "Stosujemy obiekt cout:\n";
cout << "Tekst pierwszy\n";
cout << "Tekst drugi...\n";
getch();
}

nie chodzi mi oczywiście o różnice w działani programów, ale w tym jak one się rozpoczynają..
Widzicie różnice? Skąd one się biorą? Dlaczego istnieją? Wszystkie są jakimiś przykładami do kursów (tego samego?) C++....
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2004, o 14:50 przez Zielony, łącznie zmieniany 2 razy.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Problem z dev-c++

Post autor: Skrzypu »

Wyguglaj sobie kurs c++ i do roboty
Gerwazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 23:05

Problem z dev-c++

Post autor: Gerwazy »

ZIELONY pisze:void main(void)
funkcja main musi zwracać int:

int main(void)


Jak nie chcesz mieć warningów o plikach 'deprecated', dodaj taką dyrektywę:
-Wno-deprecated
do opcji kompilatora Narzędzia->Opcje kompilatora
pole "Dodaj te polecenia do wiersza poleceń kompilatora" (zaznacz haczyk)

.
modrzew

Problem z dev-c++

Post autor: modrzew »

Gerwazy pisze:
ZIELONY pisze:void main(void)
funkcja main musi zwracać int:

int main(void)
No raczej nie, bo przeciez w c++ main() to to samo co void main(void); a jezeli chcesz juz pisac z int main(void) to na koncu dodaj linijke
return 0;

A jesli chodzi o sposob rozpoczynania programow to
(1) nie wiem dlaczego nie ma nazwy pliku naglowkowego, bo w c++ dolaczanie bibliotek jest (rzekomo) obowiazkowe [w szczegolnosci bibliotek stdio.h lub iostream.h]
(2) najbardziej mi to przypomina styl c++ [osobiscie dodal bym jeszcze na koniec wyswietlania operator endl ]
(4) nigdy nie korzystalem z biblioteki conio.h ale wiem ze ma ona cos ze sposobem wyswietlania na ekranie. Przypuszczam ze program wyswietli pusty ekran [clrscr()] na ktorym wypisze tekst a po wcisnieciu dowolnego klawisza wroci do zwyklej konsoli [getch()]
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z dev-c++

Post autor: Zielony »



Zainstalowałem nowszego DEVa, bo tamten to była wersja Beta...

ale nic to nie pomaga.. teraz sami możecie popatrzeć na to co i ja widzę..
Mam nadzieję, że wklejanie takich dużych obrazków jest tu dozwolone? Zaraz zacznę czytać regulamin... a Was proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2004, o 10:54 przez Zielony, łącznie zmieniany 2 razy.
Gerwazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 23:05

Problem z dev-c++

Post autor: Gerwazy »

modrzew pisze:No raczej nie, bo przeciez w c++ main() to to samo co void main(void); a jezeli chcesz juz pisac z int main(void) to na koncu dodaj linijke
return 0;
Mylisz się. Standard C++ (jak i C) określa, że funkcja main MUSI zwracać int. Inną sprawą jest to, jak kompilatory podchodzą do tego. Większość pozwala na zwrócenie typu void. A brak jakiegokolwiek typu interpretują jako int lub void.
Jeśli chce się, aby program na pewno był poprawny i się wszędzie kompilował, to radzę trzymać się standardów.
Gerwazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 23:05

Problem z dev-c++

Post autor: Gerwazy »

ZIELONY pisze:ale nic to nie pomaga.. teraz sami możecie popatrzeć na to co i ja widzę..
Nie wiem dlaczego DEV się tak zachowuje, ale zrób to co ci już poleciłem. Zastosuj podaną przeze mnie wyżej dyrektywę.
boryssek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 5 wrz 2004, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myślibórz
Podziękował: 3 razy

Problem z dev-c++

Post autor: boryssek »

a sprobuj np skompilowac to:

Kod: Zaznacz cały

//program calosciowo w cpp


using namespace std; //to jest nowość deklaracja do strumienia wyjścia

int main()
{
cout << "Witaj ZIELONY
";
return 0;
}
jakby niechciało dzialac to w naglowku dodaj: .h
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z dev-c++

Post autor: Zielony »

kompiluje się...i działa nawet spoko...gdzie można się nauczyć tego czystego C++? Masz może taki kurs?
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Problem z dev-c++

Post autor: marshal »

ZIELONY:

po pierwsze, unikaj w temacie slow pomoc, hel me!!
po drugie, zoptymalizuj te obrazki ktore wstawiasz bo rozwalasz forum

jesli nie poprawisz to usune linki z postow

po trzecie, chesz sie nauczyc programowac w C++ zobacz na watek:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=581
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z dev-c++

Post autor: Zielony »

Ok już poprawiam obrazki,
w przyszłości tak już postów
nie będę nazywał i sorki raz jeszcze...
jestem tu nowy to dlatego?
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Problem z dev-c++

Post autor: marshal »

spoko.. nic osobistego

ja tu jestem od tego zeby pilnowac porzadku daz all :]
ODPOWIEDZ