tablica wypełniona literami w Turbo Pascal

tomek_g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 4 razy

tablica wypełniona literami w Turbo Pascal

Post autor: tomek_g »

witam

mam napisać program... tablice 30 elementów. wypełnić losowymi literami wyświetlić ją i posortować...
nie miałem jeszcze do czynienia z tablicą wypełnioną literami... mógłby mi ktoś napisać ten program abym mógł go rozkminić....

pozdro
Xitami

tablica wypełniona literami w Turbo Pascal

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

const
   min=1;
   max=30;
type
   tElem = char;
   tTablica = array [min..max] of tElem;
var
   t:tTablica;

procedure QuickSort(l,r: longint);
var
   i,j: integer;
   x,y: tElem;
begin
   i:=l; j:=r; x:=t[(l+r) DIV 2];
   repeat
       while t[i]<x do i:=i+1;
       while x<t[j] do j:=j-1;
       if i<=j then begin
            y:=t[i]; t[i]:=t[j]; t[j]:=y;
            i:=i+1; j:=j-1;
       end;
   until i>j;
   if l<j then quicksort(l,j);
   if i<r then quicksort(i,r);
end;

var
   i:integer;

begin
   randomize;
   for i:=min to max do
       t[i]:=char( random( ord('Z')-ord('A') + 1) +
                                                    ord('A')
                               );
   for i:=min to max do write(t[i]); writeln;
   quicksort(min, max);
   for i:=min to max do write(t[i]); writeln;
   readln;
end.
ODPOWIEDZ