Algorytm

moczul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 13 lut 2005, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Terespol
Podziękował: 4 razy

Algorytm

Post autor: moczul »

Jak bedzie wygladal algorytm blokowy ktory z ciagu 10 liczb wybierze wartosc maksymalna i minimalna??
Prosze o pomoc
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Algorytm

Post autor: marshal »

chodzi Ci o rozrysowanie schematu blokowego takiego algorytmu?
najpierw zajalbym sie posortowaniem tych liczb, a potem po prostu wzial pierwsza i ostatnia
moczul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 13 lut 2005, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Terespol
Podziękował: 4 razy

Algorytm

Post autor: moczul »

marshal pisze:chodzi Ci o rozrysowanie schematu blokowego takiego algorytmu?
najpierw zajalbym sie posortowaniem tych liczb, a potem po prostu wzial pierwsza i ostatnia
chodzi mi moze nie tyle co o rozrysowanie a tresc jaka nalezy wprowadzic do tych blokow w schemacie
icikosh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2005, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Algorytm

Post autor: icikosh »

najpierw zajalbym sie posortowaniem tych liczb
/* No i już mamy czynnik Ω(n log n). I po co, skoro można w Ω(n) ? Zresztą to 10 liczb więc asymptotyka nie ma znaczenia:D */

Możesz to zrobić przeglądając całą tablicę liczb dwa razy - pierwszy raz szukasz tylko minimum, drugi- tylko maximum.
Tzn, dla min:

Kod: Zaznacz cały

// indexowanie od 1 jak w Pascalu

min:=liczby[1];
for i:=2 to 10
  if liczby[i]<min then
    min:=liczby[i];

writeln(min);  // wypisz minimum
Tak mi jakoś wyszło w Pascalu. Chyba widać co się dzieje ? Jeśli któraś z liczb jest mniejsza niż dotychczasowe minimum to odpowiednio zmniejszasz min.
Teraz pomęcz się z zapisaniem tego w schemacie blokowym:P, oto co mówi o nich google (pewnie byłeś na tych stronach przed zadaniem pytania, prawda ?)

ODPOWIEDZ