pisanie programu w pascalu

Rutek

pisanie programu w pascalu

Post autor: Rutek »

Musze napisac program w pascalu o takeij tresci : Napisz program , ktory będzie sprawdzał czy podana z klawiatury liczba jest liczbą pierwszą??Prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: Sulik »

Liczba n jest pierwsza jeśli nie ma dzilników innych niż 1 i n oraz jest większa od 1. Czy liczba jest dzielnikiem sprawdzasz licząc resztę z dzielenia - tj. jeśli n mod k = 0 to znaczy, że k jest dzielnikiem n. Trzeba sprawdzić dla wszystkich k od 2 to n-1.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wystarczy sprawdzać dzielniki do części całkowitej pierwiastka z \(\displaystyle{ n}\).


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: juzef »

Proponuję użyć algorytmu AKS.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: Fibik »

Może ktoś oszacować ile jest liczb pierwszych mniejszych od 2^32 oraz 2^64.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: juzef »

\(\displaystyle{ 2^{32}}\) - 203280221
\(\displaystyle{ 2^{64}}\) - trochę więcej niż \(\displaystyle{ 4,2\cdot 10^{17}}\)
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: Fibik »

Jakoś strasznie dużo, liczyłeś to tak:
\(\displaystyle{ \large N(n) \mathrm{Li}(n) = \int_{2}^{n}\frac{\mathrm{d}t}{\ln |t|}}\)
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: juzef »

Pierwsza wartość jest dokładna. Ta druga to efekt zastosowania LogIntegral[2^64] w Mathematice. \(\displaystyle{ \frac{2^{64}}{ln(2^{64})-1}}\) daje podobny wynik.

edit Dokładna wartość to 425656284035217743
meFisto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 gru 2005, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 2 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: meFisto »

czym jest algorytm aks?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: juzef »

Niedawno wymyślony algorytm do sprawdzania czy liczba jest pierwsza. Ciekawa rzecz z matematycznego punktu widzenia. Niestety zupełnie nieprzydatny w praktyce.
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

pisanie programu w pascalu

Post autor: Gobol »

możesz coś wiecej napisać o tym algorytmie?
ODPOWIEDZ