Witam. Mam zadanie, które wygląda następująco:
zrób arkusz w którym po wpisaniu w komórce liczby w postaci systemu dwójkowego (np. 10101) w innej komórce wyskoczyła ta sama liczba w systemie dziesiątkowym. Wykorzystaj do tego funkcję (FRAGMENT.TEKSTU - chyba i POTĘGA). Ograniczenie ilości cyfr - 30. Oprócz tego po wpisaniu błednie kodu dwójkowego (np. 10110511) ma wyskoczyć "To nie jest zapis systemu dwójkowego".
Treść sam wymyśliłem ale o to mniej więcej chodzi. Żeby nie było, że wymagam a sam nic w zamian:
W tym moim nie wiem jak zrobić żeby po wpisaniu pięciu dyfr (np.10101) uwzględniło mi sumę tylko ich a nie wszystkich. Czy może w ogóle mam źle?
Z góry dziękuje za pomoc.
[ Dodano: 4 Listopada 2008, 16:10 ]
Poprawiłem, ale nie wiem czemu nie działa mi funkcja jeżeli:
=JEŻELI(C5:C34>=1;"To nie jest liczba systemu dwójkowego!";I3)
Gdzie przediał C5:C34 to pojedyncze znaki cyfry, a I3 to prawdziwy wynik.
Excel - systemy liczbowe
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 50 razy
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Excel - systemy liczbowe
Popełniłeś 2 błędy. Pierwszy, funkcja MID zwraca stringa a nie liczbę. Musisz użyć funkcji VALUE przykład
Warunek sprawdzający czy liczba może być z danego systemu zaproponowany przez ciebie jest jakiś dziwny, nie poprawiam go, poprostu zapomnijmy o nim. Zrób tak:
Jak widzisz jest tam użyta funkcja MAX, która zwraca maksymalna wartość z zadanego zbioru(oczywiście można by też zrobić zabezpieczenie przed wpisaniem liczby mniejszej od 0, ale one też się pojawiają czasem w użyciu, byłaby to raczej zbędna dywagacja, wiec to pomijam).
Ogólnie to polecam czytać opisy funkcji, które są bardzo czytelne w Exelu czy Calcu-można odrazu zrozumiec jak należy(jeśli w ogóle warto) użyć daną funkcję. Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
=VALUE(MID($A$2;A5;1))
Kod: Zaznacz cały
=IF(MAX(C5:C34)>G1-1;"To nie jest liczba systemu dwójkowego!";I3)
Ogólnie to polecam czytać opisy funkcji, które są bardzo czytelne w Exelu czy Calcu-można odrazu zrozumiec jak należy(jeśli w ogóle warto) użyć daną funkcję. Pozdrawiam
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Excel - systemy liczbowe
niewiem czy jeszcze aktualne ale może
BTW
CHYBA masz infe z profesorem G. mogę ci podać link do wszystkich prac z całego kursu ja już mam go za sobą
BTW
CHYBA masz infe z profesorem G. mogę ci podać link do wszystkich prac z całego kursu ja już mam go za sobą