Witam,
mam prośbę, czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu zadania z algorytmów?
Oto treść zadania:
a. Wykaż, że F2n = Fn(Fn + 2 Fn–1)
b. Podaj podobną zależność dla F2n+1.
c. Korzystając z wyprowadzonych zależności, zaproponuj algorytm wyznaczania wartości Fn. Wyznacz
liczbę wykonanych mnożeń i dodawań w zależności od n.
Ciąg Fibonacciego - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Ciąg Fibonacciego - zadanie
\(\displaystyle{ F_{2n+1}=F_{n+1}^2+F_n^2}\)
\(\displaystyle{ F_{2n}=F_nF_{n+1}+F_nF_{n-1}}\)
Oba wzory jednoczesnie dowodzimy przez indukcje:
Zakladamy, ze oba dzialaja dla pewnego \(\displaystyle{ n}\), pokazemy, ze rowniez dla \(\displaystyle{ n+1}\).
Krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ 2n}\):
\(\displaystyle{ F_{2n+2}=F_{2n+1}+F_{2n}\stackrel{zal.ind.}{=}F_{n+1}^2+F_n^2+F_nF_{n+1}+F_nF_{n-1}}\)
\(\displaystyle{ =(F_{n+1}^2+F_nF_{n+1})+(F_n^2+F_nF_{n-1})=(F_{n+1}^2+F_nF_{n+1})+F_nF_{n+1}=}\)
\(\displaystyle{ =F_{n+1}F_{n+2}+F_{n+1}F_n}\)
czyli OK.
Teraz krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ 2n+1}\) (wykorzystamy zalozenie ind. i wlasnie pokazany wzor dla \(\displaystyle{ F_{2n+2}}\)):
\(\displaystyle{ F_{2n+3}=F_{2n+1}+F_{2n+2}\stackrel{zal.ind.}{=}(F_{n+1}^2+F_n^2)+(F_{n+1}F_{n+2}+F_{n+1}F_n)=}\)
\(\displaystyle{ F_{n+1}^2 + F_{n+1}F_{n+2}+(F_n^2+F_{n+1}F_n)=F_{n+1}^2 + F_{n+1}F_{n+2}+F_nF_{n+2}=F_{n+1}^2+F_{n+2}^2}\)
co konczy dowod indukcyjny.
A teraz algorytm w stylu C (rekursja):
Zeby wyznaczyc \(\displaystyle{ F_n}\) wykonamy funkcje F
\(\displaystyle{ \mathcal{O}(\log n)}\)
razy. Dokladniej, wykonamy ja \(\displaystyle{ \log n + i}\)razy (czyli \(\displaystyle{ \log n + \mathcal{O}(1)}\)), gdzie \(\displaystyle{ i}\) jest niewielka liczba naturalna.
Kazde wykonanie kosztuje 1 mnozenie + 1 dodawanie, lub 2 mnozenia + 1 dodawanie. Stad oszacowanie na liczbe mnozen i dodawan tez wynosi
\(\displaystyle{ \mathcal{O}(\log n)}\),
a dokladniej niewiecej niz \(\displaystyle{ 2\log n + 2i}\) mnozen i niewiecej niz \(\displaystyle{ \log n + i}\) dodawan dla pewnej niewielkiej liczby naturalnej \(\displaystyle{ i}\).
\(\displaystyle{ F_{2n}=F_nF_{n+1}+F_nF_{n-1}}\)
Oba wzory jednoczesnie dowodzimy przez indukcje:
Zakladamy, ze oba dzialaja dla pewnego \(\displaystyle{ n}\), pokazemy, ze rowniez dla \(\displaystyle{ n+1}\).
Krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ 2n}\):
\(\displaystyle{ F_{2n+2}=F_{2n+1}+F_{2n}\stackrel{zal.ind.}{=}F_{n+1}^2+F_n^2+F_nF_{n+1}+F_nF_{n-1}}\)
\(\displaystyle{ =(F_{n+1}^2+F_nF_{n+1})+(F_n^2+F_nF_{n-1})=(F_{n+1}^2+F_nF_{n+1})+F_nF_{n+1}=}\)
\(\displaystyle{ =F_{n+1}F_{n+2}+F_{n+1}F_n}\)
czyli OK.
Teraz krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ 2n+1}\) (wykorzystamy zalozenie ind. i wlasnie pokazany wzor dla \(\displaystyle{ F_{2n+2}}\)):
\(\displaystyle{ F_{2n+3}=F_{2n+1}+F_{2n+2}\stackrel{zal.ind.}{=}(F_{n+1}^2+F_n^2)+(F_{n+1}F_{n+2}+F_{n+1}F_n)=}\)
\(\displaystyle{ F_{n+1}^2 + F_{n+1}F_{n+2}+(F_n^2+F_{n+1}F_n)=F_{n+1}^2 + F_{n+1}F_{n+2}+F_nF_{n+2}=F_{n+1}^2+F_{n+2}^2}\)
co konczy dowod indukcyjny.
A teraz algorytm w stylu C (rekursja):
Kod: Zaznacz cały
int F(int n)
{
if(!(n>1))
return 1; // F_0=F_1=1
else if (!(n%2)) // n - parzyste
return F(n/2)*(F(n/2-1)+F(n/2+1));
else // n - nieparzyste
return F((n-1)/2)^2+F((n+1)/2)^2;
}
\(\displaystyle{ \mathcal{O}(\log n)}\)
razy. Dokladniej, wykonamy ja \(\displaystyle{ \log n + i}\)razy (czyli \(\displaystyle{ \log n + \mathcal{O}(1)}\)), gdzie \(\displaystyle{ i}\) jest niewielka liczba naturalna.
Kazde wykonanie kosztuje 1 mnozenie + 1 dodawanie, lub 2 mnozenia + 1 dodawanie. Stad oszacowanie na liczbe mnozen i dodawan tez wynosi
\(\displaystyle{ \mathcal{O}(\log n)}\),
a dokladniej niewiecej niz \(\displaystyle{ 2\log n + 2i}\) mnozen i niewiecej niz \(\displaystyle{ \log n + i}\) dodawan dla pewnej niewielkiej liczby naturalnej \(\displaystyle{ i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Ciąg Fibonacciego - zadanie
Fajna metoda obliczania liczb Fibonacciego, ale i tak szybciej będzie wyliczyć od razu:
\(\displaystyle{ F(n) = round(\frac{\sqrt{5}}{5}\cdot \phi^n)}\)
jedno potęgowanie, jedno mnożenie, oraz jedno zaokrąglenie do całości.
\(\displaystyle{ F(n) = round(\frac{\sqrt{5}}{5}\cdot \phi^n)}\)
jedno potęgowanie, jedno mnożenie, oraz jedno zaokrąglenie do całości.