Czesc!
Potrzebuje dobrze opisanego algorytmu dzielenia multiprecyzyjnego (dzilajacego na wielu slowach maszynowych). Korzystam z ksiazki Handbook of Apllied Cryptography, ale tamten jest dla mnie niezrozumialy.
Dzielenie multiprecyzyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Dzielenie multiprecyzyjne
Może tu chodzi o mnożenie liczb w postaci:
\(\displaystyle{ \large x = c_0 + c_12^n + c_22^{2n} + ...+ c_k2^{kn}\ ,\ 0 c_i \lt 2^n}\)
np. dla n = 32 i k = 4 mamy liczby 128 bitowe:
0
\(\displaystyle{ \large x = c_0 + c_12^n + c_22^{2n} + ...+ c_k2^{kn}\ ,\ 0 c_i \lt 2^n}\)
np. dla n = 32 i k = 4 mamy liczby 128 bitowe:
0