1. Sformułuj algorytm wyliczający xn, gdzie x i n są liczbami naturalnymi (x jest większe od zera), podawanymi przez użytkownika.
2. Napisz w postaci schematu blokowego ze specyfikacją algorytm, który zwraca wszystkie liczby pierwsze mniejsze od liczby podanej przez użytkownika.
3. Utwórz w postaci listy kroków wraz ze specyfikacją algorytm wyliczający pierwiastek równania liniowego o postaci ax+b=0, gdzie a,b podaje użytkownik. Weź pod uwagę fakt, że użytkownik może podać a=0 lub b=0.
Proszę o pomoc
zadanie z algorytmów
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
zadanie z algorytmów
Wystarczy chwilkę poszukac, aby znależć odpowiedzi a nie od razu na łatwiznę
1.Przypuszczam, że chodzi ci raczej o \(\displaystyle{ x^{n}}\) - odp. ... %99gowania
2. Jest wiele rozwiązań, jedno z najprostszych
3. Ostatnie będzie bez linku:
Specyfikacja:
Dane: liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
Wynik: pierwiastek zadanej funkcji liniowej lub odpowiednio inna informacja o równaniu
Algorytm:
Pobierz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
jesli \(\displaystyle{ a 0}\) to
jeśli \(\displaystyle{ b = 0}\) wypisz: tożsamość i zakończ
w przeciwnym wypadku wypisz sprzeczność i zakończ
w przeciwnym przypadku wypisz - \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\) i zakończ
1.Przypuszczam, że chodzi ci raczej o \(\displaystyle{ x^{n}}\) - odp. ... %99gowania
2. Jest wiele rozwiązań, jedno z najprostszych
3. Ostatnie będzie bez linku:
Specyfikacja:
Dane: liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
Wynik: pierwiastek zadanej funkcji liniowej lub odpowiednio inna informacja o równaniu
Algorytm:
Pobierz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
jesli \(\displaystyle{ a 0}\) to
jeśli \(\displaystyle{ b = 0}\) wypisz: tożsamość i zakończ
w przeciwnym wypadku wypisz sprzeczność i zakończ
w przeciwnym przypadku wypisz - \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\) i zakończ