Algorytmy z informatyki :)

kamil935
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Algorytmy z informatyki :)

Post autor: kamil935 »

Zadania takie jakby matematyczne ale zadane z informatyki :) nie mam pojęcia jak je wykonać...

1. przedstaw w postaci schematu blokowego algorytm obliczajacy sume kolejnych liczb naturalnych od \(\displaystyle{ n_{1}}\) do \(\displaystyle{ n_{2}}\) wczytywanych jako dane. do rozwiazania dolacz tabele z opisem dzialania algorytmu dla \(\displaystyle{ n_{1}}\)=6, \(\displaystyle{ n_{2}}\)=9


2. podaj algorytm (schemat blokowy) wyszukiwania najmniejszej liczby wsrod n liczb calkowitych wczytanych jako dane w kolejnych przebiegach pętli. do rozwiazania dolacz tabelke z opisem dzialania algorytmu dla n=4 i zbioru liczb {-3, 6, -4, 0}

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Algorytmy z informatyki :)

Post autor: De Moon »

kamil935 pisze:Zadania takie jakby matematyczne ale zadane z informatyki nie mam pojęcia jak je wykonać...

1. przedstaw w postaci schematu blokowego algorytm obliczajacy sume kolejnych liczb naturalnych od \(\displaystyle{ n_{1}}\) do \(\displaystyle{ n_{2}}\) wczytywanych jako dane. do rozwiazania dolacz tabele z opisem dzialania algorytmu dla \(\displaystyle{ n_{1}}\)=6, \(\displaystyle{ n_{2}}\)=9

Z góry dziękuję
a,b - input
i - suma

Dopóki a
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Algorytmy z informatyki :)

Post autor: kadiii »

2. podaj algorytm (schemat blokowy) wyszukiwania najmniejszej liczby wsrod n liczb calkowitych wczytanych jako dane w kolejnych przebiegach pętli. do rozwiazania dolacz tabelke z opisem dzialania algorytmu dla n=4 i zbioru liczb {-3, 6, -4, 0}
W treści masz, że
najmniejszej liczby wsrod n liczb
czyli musisz miec je najpierw pobrane, a potem szukasz( w przeciwieństwie do sprawdzania na bieżąco).
Mamy więc:

Kod: Zaznacz cały

i=1 zmienna pomocnicza
OD 1 DO n RÓB
pobierz liczbę 
zapisz ją w tablicy pod indeksem i
zwiększ i o 1
i teraz samo wyszukiwanie minimum.

Kod: Zaznacz cały

minimum=tablica[1] (pierwszy element tablicy)
i=1 zmienna pomocnicza jak powyżej
OD 1 DO N RÓB
jeśli minimum większe od tablica[i] podstaw pod zmienną minimum wartość tablica[i]
Dla przykładu:
Po pobraniu mamy takie elementy tablicy: tablica[1]=-3 tablica[2]=6 tablica[3]=-4 tablica[4]=0.
minimum=-3
1. przebieg pętli -3>6 fałsz
2. przebieg pętli -3>-4 prawda minimum=-4
3. przebieg pętli -4>0 fałsz
minimum wynosi więc -4
ODPOWIEDZ