Problem pewnie banalny. U mnie brak wiedzy bardziej specjalistycznej sie kłania
Mamy stałe a b i c , jak wyznaczyc wzór na najniższe o ile nie jedyne x
b jest nieparzyste.
\(\displaystyle{ a = ( x^{b} ) \ mod \ c}\)
problem matematyczno informatyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
problem matematyczno informatyczny
\(\displaystyle{ a + cx = x^{b}\\
a = x^{b} - cx \\
a = x ( x^{b-1} -c)}\)
Dalej nie wiem, ale to mniej więcej tak będzie szło.
a = x^{b} - cx \\
a = x ( x^{b-1} -c)}\)
Dalej nie wiem, ale to mniej więcej tak będzie szło.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
problem matematyczno informatyczny
To wcale nie jest latwe.
Problem nazywa sie logarytm dyskretny (na trudnosci jego rozwiazania opiera sie system RSA np.).
Mozna szukac np. metoda Silvera-Pohlinga-Hellmana.
Oczywiscie dla malego \(\displaystyle{ c}\) mozna po prostu przepadac metoda brute force korzystajac ewentualnie z metody iterowanego kwadratu.
Problem nazywa sie logarytm dyskretny (na trudnosci jego rozwiazania opiera sie system RSA np.).
Mozna szukac np. metoda Silvera-Pohlinga-Hellmana.
Oczywiscie dla malego \(\displaystyle{ c}\) mozna po prostu przepadac metoda brute force korzystajac ewentualnie z metody iterowanego kwadratu.
- kwak2k
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
problem matematyczno informatyczny
xiikzodz, ja szukam x nie b
- b jest stałe i jest nieparzystą liczbą pierwszą
- c [niestety nie jest liczba 1 i jest cholernie dlugie ]
- b jest stałe i jest nieparzystą liczbą pierwszą
- c [niestety nie jest liczba 1 i jest cholernie dlugie ]
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
problem matematyczno informatyczny
Aaa, sorry.
W takim razie wystarczy wziac:
\(\displaystyle{ x=a^{-b\;\mathrm{mod}\;c}\;\mathrm{mod}\;c}\)
To znaczy w wykladniku kladziemy dodatnia reszte z dzielenia \(\displaystyle{ -b}\) przez \(\displaystyle{ c}\), czyli w przypadku \(\displaystyle{ b}\)
W takim razie wystarczy wziac:
\(\displaystyle{ x=a^{-b\;\mathrm{mod}\;c}\;\mathrm{mod}\;c}\)
To znaczy w wykladniku kladziemy dodatnia reszte z dzielenia \(\displaystyle{ -b}\) przez \(\displaystyle{ c}\), czyli w przypadku \(\displaystyle{ b}\)