Liczby binarne...wartosci po przecinku
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 lut 2005, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Terespol
- Podziękował: 4 razy
Liczby binarne...wartosci po przecinku
Moze mi ktos wyjasnic jak zamienia sie liczbe 51,27 na binarna jaka jest metoda czy wpierw zamieniamy 57 na binarne a pozniej 27 bo nie mam pojecia jak to zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Liczby binarne...wartosci po przecinku
musisz oddzielnie zamienić część całkowitą i tę po przecinku. Co do części całkowitej to chyba wiesz, o co chodzi. Jeśli chodzi o ułamki, to np.
0,5 = 0,1b
0,25 = 0,01b
0,125= 0,001b
0,75 = 0,11b
ponieważ \(\displaystyle{ 27 = 16+8+2+1 = 2^4+2^3 + 2^1 + 2^0 = 11011b}\)
tak więc
0,27 = 0,11011b
czyli
51,27 = 110011,11011b
0,5 = 0,1b
0,25 = 0,01b
0,125= 0,001b
0,75 = 0,11b
ponieważ \(\displaystyle{ 27 = 16+8+2+1 = 2^4+2^3 + 2^1 + 2^0 = 11011b}\)
tak więc
0,27 = 0,11011b
czyli
51,27 = 110011,11011b
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 lut 2005, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Terespol
- Podziękował: 4 razy
Liczby binarne...wartosci po przecinku
a ulamik zwykle na jakiej zasadzie sie zamienia np 18 332 itp
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Liczby binarne...wartosci po przecinku
ja mam inny patent, szukasz jaka wielokrotnoscia 1/2 jest twoja liczba np 4/32
0.1 to 1/2 0,01 to 1/4 az do 1/32 ktora bedzie0.ilestamzer001 i potem to pisemnie 5x dodajesz binarnie i masz ) da sie tak zapisac chyba tylko liczby ktore sa jakas wielokrotnoscia 1/2
0.1 to 1/2 0,01 to 1/4 az do 1/32 ktora bedzie0.ilestamzer001 i potem to pisemnie 5x dodajesz binarnie i masz ) da sie tak zapisac chyba tylko liczby ktore sa jakas wielokrotnoscia 1/2
-
- Użytkownik
- Posty: 211
- Rejestracja: 17 lis 2004, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koło Wadowic
- Pomógł: 2 razy
Liczby binarne...wartosci po przecinku
Cos mi sie wydaje ze cos pokreciłes bo z tego c napisałes wynika ze ułamek 0,11011 = 0,84375spajder pisze:musisz oddzielnie zamienić część całkowitą i tę po przecinku. Co do części całkowitej to chyba wiesz, o co chodzi. Jeśli chodzi o ułamki, to np.
0,5 = 0,1b
0,25 = 0,01b
0,125= 0,001b
0,75 = 0,11b
ponieważ
tak więc
0,27 = 0,11011b
czyli
Lepiej wziasc ta liczbe 0,27 i zapisać
liczba*2 czesc całkowita z mnozenia:
0,27 *2 |
0,54 |0
0,08 |1
0,16 |0
0,32 |0
0,64 |0 0,28125 = 2^(-2)* 2^(-5) (tyle wychodzi gdyby zaokraglić do 5 miejsc)
0,28 |1 0,265625 = 2^(-2) * 2^(-6)(tyle gdy do 6)
----------------
0.27 w przyblizeniu zapisujesz jako0,010001(b)
Obliczając bład wychodzi ze 0,265625 jest dokładniejsze bo gdy odejmiemy to od 0,27 to liczba (ten bład) jest mniejszy niż gdybyśmy liczyli dla 5 miejsc po przecinku .
Ogolnie tylko niektóre ułamki przedstawiane sa w kommpie w postaci nie przyblizonej( poteki 2), natomist zdecydowana wiekszość jest przedstawiana w przybliżeniu. olecam poczytać na google bo metot na zamiane jest wiele i o całej metodzie przyblizania jak sie to robi etc: jest dosc ciekawa strona chyba liceum w tarnowie o tym problemie.