Kod: Zaznacz cały
4.3x^{7}+9x^{5}-3x^{3}-2.1x+2.7
Kod: Zaznacz cały
4.3x^{7}
9x^{5}
3x^{3}
2.1x
27
Kod: Zaznacz cały
4.3x^{7}+9x^{5}-3x^{3}-2.1x+2.7
Kod: Zaznacz cały
4.3x^{7}
9x^{5}
3x^{3}
2.1x
27
Kod: Zaznacz cały
String sv = "4.3x^{7}+9x^{5}-3x^{3}-2.1x+2.7";
sv = sv.replace(" ", " ");
sv = sv.replace("+", " +");
sv = sv.replace("-", " -");
String tsv[] = sv.split(" ");
int ilen = tsv.length;
Double twsp[] = new Double[ilen] ; //tablica współczynników
int tpot[] = new int[ilen] ; //tablica potęg
String s2[] = null;
for (int i = 0; i < tsv.length; i++) {
s2 = tsv[i].replace("x", "x ").split("x");
twsp[i] = new Double(s2[0]);
if (s2.length > 1) {
if ( s2[1].equals(" ") )
tpot[i] = 1;
else
tpot[i] = new Integer( s2[1].replace("{", "").replace("}", "").replace("^", "").trim() );
} else
tpot[i] = 0;
}
for (int i = 0; i < tsv.length; i++)
System.out.println(twsp[i] + " ^ " + tpot[i]);