Użytkownik chce wpisać ileś tam liczb. Przyporządkuj co dziesiątej liczbie numer dziesiątki(według kolejności) oraz oblicz średnia liczb z danych dziesiątek(w sensie przedziałów od 1 do 10 liczby, potem np od 11 do 20) i razem z numerem danej dziesiątki ma się wyswietlic. jesli ostatnia dziesiątka nie jest pełna, to trzeba wypisac z ilu liczb sie sklada.
skomplikowane, ale ja sama tego nie rozumiem zbytnio
Pascal-schemat blokowy i rozwiązanie
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Pascal-schemat blokowy i rozwiązanie
Kod: Zaznacz cały
1.Pobierz n (ilość liczb do wpisania).
2.i=1,suma=0;
3.Dopóki i <=n rób:
jeżeli i mod 10 = 0 rób :
pobierz x
suma:=suma+x
wypisz i div 10
wypisz suma/10
suma=0
w przeciwnym wypadku rób:
pobierz x
suma=suma+x
i:=i+1
4.Jeżeli n mod 10 <> 0 wypisz n mod 10