prosil bym kogos o sprawdzenie czy dobrze wykonałem obliczneia zminnoprzecinkowe
0603 H - 0402 H
c1 = 0000 0110 =5 m1 = 0000,0011
c2 - 0000 0100 =4 m2 = 0000,0010
m1 = 0011,0000 o 4 bity w lewo
m2 = 0100,0000 o 5 bitow w lewo
cecha
0000 0110
0000 0100 +
-------------
0000 1010
mantysa
0011,0000
0100,0000 +
------------
0111,0000
po normalizacji
wynik:
c= 00001100 m= 0001,1100 (2 dodane do cechy i mantysa o 2 lewo)
robilem na podstawie:
[ Dodano: 17 Września 2008, 16:13 ]
jeszcze jedna sprawa skąd mam wiedzieć na początku w ktora strone przesowac przecinek czy w LEWO czy w PRAWO ?
(przy odejmownaiu, dodawaniu, mnożeniu) ?