Prawdopodobnie:
K - kolumna,
T - tablica,
L- ?
Kod: Zaznacz cały
Znaleźć liczbę elementów różnych od zera w każdej kolumnie i w całej tablicy.
ilość := 0;
for i := 1 to K do
for j := 1 to L do
begin
if T [ i, j ] <> 0 then
ilość := ilość + 1;
end;
writeln('Ilość elementów różnych od zera w tablicy wynosi ', ilość );
Znaleźć liczbę elementów równych zeru w każdym wierszu i w całej tablicy.
ilość := 0;
for i := 1 to K do
for j := 1 to L do
begin
if T [ i, j ] = 0 then
ilość := ilość + 1;
end;
writeln('Ilość elementów równych zeru w tablicy wynosi ', ilość );
Znaleźć największy element w każdej parzystej kolumnie.
i := 2;
while i <= K do
begin
max := T [i,1];
for j := 2 to L do
if T [ i, j ] > max then
max := T [ i, j ];
writeln('Największy element w kolumnie: ',i, ' wynosi: ',max);
i := i + 2;
end;