ZAMIANA systemow liczbowych, liczby niecalkowite.
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
ZAMIANA systemow liczbowych, liczby niecalkowite.
witam, mamy na infie zamiane systemow liczbowych i tlumaczy go emerytowana babcia na zastepstwie z kartki tak ze nikt tego nie rozumie, moglby ktos to wyjasnic w 3 slowach ? bo kiedys wiem ze to kumałem, wystarczy ze chociaz poda 3 przyklady np po binarnemu 1/2 1/4 1/8 .
-
- Użytkownik
- Posty: 979
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
ZAMIANA systemow liczbowych, liczby niecalkowite.
1/2 = 2^-1 -> 0.1b
1/4 = 2^-2 -> 0.01b
1/8 = 2^-3 -> 0.001b
3/4 = 0.5 + 0.25 = 2^-1 + 2^-2 = 0.11b
Trzeba to przedstawić w postaci sumy potęg liczby 2.
1/4 = 2^-2 -> 0.01b
1/8 = 2^-3 -> 0.001b
3/4 = 0.5 + 0.25 = 2^-1 + 2^-2 = 0.11b
Trzeba to przedstawić w postaci sumy potęg liczby 2.