Hej,
Mam taki problem [nie jest to żaden konkurs ani nic w tym stylu]:
x,y,z,d - wektory 5000 elementów [0...4999]
wektor x zawiera współrzędne x, y-y i z-z, natomiast d to odległość i-tego punktu od punktu 0,0,0 po prostej. Tak więc pierwszy punkt to x[0],y[0],z[0] aż do x[4999],y[4999],z[4999]. Punkty te tworzą zamknięty kształt może to być okrąg ale niekoniecznie, może to być także dowolny inny kształt. Kształt ten dzielimy następnie na części, a informacje o nich przechowywane są w następujący sposób:
part={start,stop,id}
czyli np part1={1000,1500} oznacza, że dany fragment zaczyna się w punkcie 1000-cznym a kończy w punkcie 1500, takich części może być nieskończenie wiele, dodatkowo jest jeden wektor także 5000 elemntów c, np c[1000]...c[1500]=1 oznacza, że jest to pierwsza część, jeżeli druga część była by np part2={4500,4800} wtedy w c[4500]...c[4800] będą 2.
Tyle opisu, teraz czas na przedstawienie problemu.
Użytkownik klikając w trasę może wybrać nowy punkt startowy/końcowy dla danej części, przy czym warunki są następujące:
żadna z 2ch częsci nie może na siebie nachodzić, czyli każda z nich stanowi osobny fragment kontury danego kształtu.
Jak byście to rozwiązali? Bo mi wychodzi strasznie wiele różnych możliwości i wydaje mi się, że robię to drogą dookoła, a męczę się już chwilę z tym problemem i nic nowego mi na myśl nie przychodzi ;/ A wydaje mi się, że problem nie jest za skomplikowany. Aha jeszcze jedno, zmieniamy w danej chwili tylko start/stop jednego z fragmentów.
Generator ścieżki
Generator ścieżki
ale namotałeś.
Ja zrozumiałem to tak: wektor jest podzielony na części, które są gdzieś tam przechowywane. użytkownik wybiera sobie jedną część i zmienia jej punkt końcowy i początkowy ? Jeżeli tak, to cały problem sprowadza się do tego, aby sprawdzić, czy nowe punkty końcowe i początkowe nie były już w zbiorze jakiejś innej części. Ale nie wydaje mi się, żeby o to Ci chodziło. Rozwiń problem, więcej szczegółów i przeczytaj 2 razy zanim klikniesz dodaj post, wychodzi wtedy sporo błędów i niejasności, które będziesz mógł poprawić, aby innym się lepiej czytało
Ja zrozumiałem to tak: wektor jest podzielony na części, które są gdzieś tam przechowywane. użytkownik wybiera sobie jedną część i zmienia jej punkt końcowy i początkowy ? Jeżeli tak, to cały problem sprowadza się do tego, aby sprawdzić, czy nowe punkty końcowe i początkowe nie były już w zbiorze jakiejś innej części. Ale nie wydaje mi się, żeby o to Ci chodziło. Rozwiń problem, więcej szczegółów i przeczytaj 2 razy zanim klikniesz dodaj post, wychodzi wtedy sporo błędów i niejasności, które będziesz mógł poprawić, aby innym się lepiej czytało