0,609375 (dziesietnie) = 0,100111(binarnie)
ale jak zamienic w 2 strone czyli:
0,100111(binarnie) na 0,609375 (dziesietnie) ? ;/
jakis wzor ?:)
binarne(2) na dziesietne(10)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
binarne(2) na dziesietne(10)
Nie bede sprawdzal, czy ta zamiana jest dobrze zrobiona. Ale ogolnie to wychodzi tak jak w kazdym innym systemie. Tzn. majac liczbe 0.523, jest to dziesietnie:
\(\displaystyle{ 5\cdot 10^{-1}+2\cdot 10^{-2}+3\cdot 10^{-3}}\)
Czyli majac binarnie, np. 0.110101, to mam poprostu:
\(\displaystyle{ 2^{-1}+2^{-2}+2^{-4}+2^{-6}=
\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\frac{1}{16}+\frac{1}{64}=\ldots}\)
W twoim przypadku bedzie troche wiecej liczenia Oczywiscie zakladam, ze to jest taki troche NKB kod. Tzn. nie stosujesz kodowania typu mantysa/wykladnik. POZDRO
\(\displaystyle{ 5\cdot 10^{-1}+2\cdot 10^{-2}+3\cdot 10^{-3}}\)
Czyli majac binarnie, np. 0.110101, to mam poprostu:
\(\displaystyle{ 2^{-1}+2^{-2}+2^{-4}+2^{-6}=
\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\frac{1}{16}+\frac{1}{64}=\ldots}\)
W twoim przypadku bedzie troche wiecej liczenia Oczywiscie zakladam, ze to jest taki troche NKB kod. Tzn. nie stosujesz kodowania typu mantysa/wykladnik. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 10:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Pomógł: 1 raz
binarne(2) na dziesietne(10)
soku11 tak jak ty jest poprawnie, to jest po prostu analogiczne rozumowanie