Zmiana systemu liczbowego

nwnuinr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 245 razy
Pomógł: 2 razy

Zmiana systemu liczbowego

Post autor: nwnuinr »

Cześć,

nie wiedziałem za bardzo gdzie umieścić taki temat, więc jak źle wybrałem proszę o przenisienie.

Zacząłem uczyć się zamiany systemu liczbowego i nie jestem pewien co do wyników, chciałbym prosić o sprawdzenie.

\(\displaystyle{ 0,3333}\) do systemu trójkowego
\(\displaystyle{ 0,3333 * 3 \ | \ 0 \\
0,9999 * 3 \ | \ 2 \\
0,9997 * 3 \ | \ 2 \\
0,9991 * 3 \ | \ 2 \\}\)

w takim razie wynik to jest \(\displaystyle{ (0,0222...) _{3} \ czy \ (0,222...) _{3} ?}\)

Drugi przykład:
\(\displaystyle{ 0,12}\) do systemu piątkowego
\(\displaystyle{ 0,12 * 5 \ | \ 0 \\
0,6 * 5 \ \ \ | \ 3}\)


wynikiem jest \(\displaystyle{ (0,3) _{5} \ czy \ (0,03)_{5}?}\)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Zmiana systemu liczbowego

Post autor: Szemek »

w drugim przykładzie
\(\displaystyle{ (0,12)_{(10)}=(0,03)_{(5)}}\), ��� bo ��� \(\displaystyle{ 0 + \frac{0}{5} + \frac{3}{25} = \frac{12}{100}=0,12}\)

[ Dodano: 24 Czerwca 2008, 18:08 ]
jeśli chodzi o pierwszy przykład to:
\(\displaystyle{ (0,3333)_{(10)} (0,0222222221...)_{(3)}}\)
ODPOWIEDZ