schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

gocha3lo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: gocha3lo »

tresc zadania:
Ustalenie wartości dowolnego elementu ciągu o wzorze rekurencyjnym:
\(\displaystyle{ {a}_1}\) =2
\(\displaystyle{ {a}_2}\) =4
\(\displaystyle{ {a}_n_+_2}\)=2* \(\displaystyle{ {a}_n_+_1}\) -\(\displaystyle{ {a}_n}\)
rozwiązanie należy przedstawić w postaci schematu blokowego.
bardzo prosze o pomoc.
z góry wielkie dzięki
pozdro
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: soku11 »

Zapewniam cie, ze nikt ci tego nie narysuje Moge jedynie napisac taki pseudo kod, na podstawie ktorego sobie stworzysz schemat:
1. Wczytaj n:
3. Jesli n
Ostatnio zmieniony 21 cze 2008, o 17:00 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
gocha3lo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: gocha3lo »

wątpie że jest ok:/ przede wszystkim to jeśli n=1 to wynikiem na pewno nie będzie 2 :/ podstaw sobie
\(\displaystyle{ {a}_3}\)=\(\displaystyle{ {a}_1_+_2}\) = 2* \(\displaystyle{ {a}_1_+_1}\) - \(\displaystyle{ {a}_1}\) = 2* \(\displaystyle{ {a}_2}\) - \(\displaystyle{ {a}_1}\)= 2*4-2=6
i wogóle ten Twój pseudo kod nie trzyma sie kupy:/ ale dzięki za fatyge.

wynikami są kolejne liczby parzyste czyli dla \(\displaystyle{ {a}_4}\)=8, \(\displaystyle{ {a}_5}\)=10 itd
nie musi być cały rysunek, wystarczą kolejne kroki.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: soku11 »

Po pierwsze - n oznacza numer szukanego elementu. Jesli szukam pierwszego (\(\displaystyle{ a_1}\), to n=1). Takze to jest na pewno ok. Poprostu wystepuje konflikt oznaczen.

Co do tego ze nie trzyma sie kupy - zalezy dla kogo. Nie wiem co ci w nim nie odpowiada. POZDRO
gocha3lo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: gocha3lo »

8. PrzedPoprz=Poprz mam rozumieć że \(\displaystyle{ {a}_1}\) = \(\displaystyle{ {a}_2}\) ?? jeśli liczymy \(\displaystyle{ {a}_3}\)
czyli wychodzi na to że 2=4 ??
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: soku11 »

To nie jest porownanie, tylko wstawienie. Dziala to tak: Szukamy np. \(\displaystyle{ a_5}\):
Wynik=2*4-2=6;
PrzedPoprz=2; Poprz=4; i=0;
0 rozne od 5-2, czyli:
PrzedPoprz=4; Poprz=6;
Wynik=2*6-4=8; i=1;
1 rozne od 5-2, czyli:
PrzedPoprz=6; Poprz=8;
Wynik=2*8-6=10; i=2;
2 rozne od 5-2, czyli:
PrzedPoprz=8; Poprz=10;
Wynik=2*10-8=12; i=3;
3 rowne 5-2;
Wyswietla 12; konczy prace
Nadal sadzisz ze zle dziala?? POZDRO
gocha3lo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2008, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: gocha3lo »

taki mały szczegół \(\displaystyle{ {a}_5}\) = 10 a nie 12
pozdro
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

schemat blokowy ciągu rekurencyjnego

Post autor: soku11 »

Rzeczywiscie Juz wszystko poprawilem (i w pseudokodzie tez):
PrzedPoprz=2; Poprz=4;
Wynik=2*4-2=6; i=1;
0 rozne od 5-3;
PrzedPoprz=4; Poprz=6;
Wynik=2*6-4=8; i=1;
1 rozne od 5-3, czyli:
PrzedPoprz=6; Poprz=8;
Wynik=2*8-6=10; i=2;
2 rowne od 5-3, czyli skok do wyswietlania wyniku:
Wyswietla 10; konczy prace
Teraz jest juz chyba ok. POZDRO
ODPOWIEDZ