Mam dwa zadania do zrobienia z algorytmiki:
1. Podaj algorytm obliczania pola figury płaskiej:
*dowolnego trójkąta
h>0
2. Zapisz algorytm obliczania średniej ocen ze świadectwa szkolnego.
Jak to ma być prawidłowo?
Nie mam pojęcia co napisać po "Start"...
Chodzi mi o przedstawienie blokowe...
Algorytmika
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
Algorytmika
1) Po słowie start pytasz się użytkownika po kolei o wysokość, długość boku czyli obojętnie co z czego tam chcesz liczyć pole. Potem wypisujesz wynik i STOP.
2) Tu najlepiej:
*na początek zapytać się o ilość ocen i zapisać sobie wczytaną liczbę do zmiennej.
*Stworzyć pętle która będzie wyczytywała kolejne oceny za każdym krokiem dodając wyczytaną liczbę do kolejnej zmiennej (o wartości początkowej 0)
*kiedy pętla sie skończy dzieli się tylko zmienną przechowującą sumę ocen przez ich ilość i pokazuje wynik
pozdrawiam
thralll
2) Tu najlepiej:
*na początek zapytać się o ilość ocen i zapisać sobie wczytaną liczbę do zmiennej.
*Stworzyć pętle która będzie wyczytywała kolejne oceny za każdym krokiem dodając wyczytaną liczbę do kolejnej zmiennej (o wartości początkowej 0)
*kiedy pętla sie skończy dzieli się tylko zmienną przechowującą sumę ocen przez ich ilość i pokazuje wynik
pozdrawiam
thralll
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Algorytmika
Czyli
START
podaj wysokość h:>0
podaj bok a;=
podaj bok b;=
pomnóż h*a*b
podaj wynik
STOP
...?
START
podaj wysokość h:>0
podaj bok a;=
podaj bok b;=
pomnóż h*a*b
podaj wynik
STOP
...?
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
Algorytmika
Wydaje się być poprawnie. Według mnie tylko trzeba zastosować wzór na pole trójkąta czyli a*h*0.5 lub wzór: h*0.5*(a+b) gdzie a,b długość dolnej i górnej podstawy (wzór jest poprawny dla rąbu, równoległoboku, trapezu, prostokąta, kwadratu i dowolnego trójkąta (wtedy jedna podstawa jest równa zero)). Wzór podany przez Ciebie chyba nie policzy pola.
Dodatkowo zamiast podaj wynik powinno raczej być wyświetl wynik (tzn program wyświetla policzone wcześniej pole), bo w przeciwnym wypadku można było by zrozumieć, że to użytkownik ma podać wynik.
pozdrawiam
thralll
Dodatkowo zamiast podaj wynik powinno raczej być wyświetl wynik (tzn program wyświetla policzone wcześniej pole), bo w przeciwnym wypadku można było by zrozumieć, że to użytkownik ma podać wynik.
pozdrawiam
thralll